Suudi Arabistan'dan petrol arzında risk uyarısı: ABD Husilere müdahale etsin

Suudi Arabistan'dan petrol arzında risk uyarısı: ABD Husilere müdahale etsin
Suudi Arabistan 2 yıldır mücadele ettiği Husiler tarafından ülkeye yapılan insansız hava aracı ve füze saldırıları nedeniyle küresel petrol arzında aksaklık yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Suudi Arabistan uluslararası kamuoyundan Husi saldırılarını engellemek için daha fazla çaba sarfetmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada aksi takdirde bu saldırıların küresel enerji arzını olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapıldı.

Suudi Haber Ajansı (SPA) Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde hükümetin, İran destekli Husi militanlarının petrol tesislerine yaptığı saldırılardan dolayı küresel piyasalara sağlanan petrol arzında yaşanabilecek aksaklıklardan dolayı sorumluluk kabul etmeyeceğini kaydetti.

SPA’nın haberinde Suudi Arabistan’ın enerji tedarikinin güvenlik ve istikrarını riskte atan saldırıların üretim ve satış sektöründe ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtildi. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan yaklaşık iki yıldır Husiler tarafından yapılan drone ve füze saldırılarıyla mücadele ediyor.

petrol-sudi.jpg

Hafta sonu milisler bir rafineri, yakıt deposu ve bir deniz suyu arıtma tesisinin de bulunduğu bazı tesislere saldırıda bulundu. Riyad yönetimi daha önce ABD’den ülkenin füze savunma sistemlerini geliştirmek de dahil olmak üzere saldırıların önlenmesi için daha fazla çaba sarfetmesi çağrısında bulunmuştu.