Seçim Sonrası Dolarda Endişe Yaratan Gelişme

Seçim Sonrası Dolarda Endişe Yaratan Gelişme
Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Merkez Bankası'nın hamleleriyle baskılanan dolar/TL kurunda seçim sonrası endişe yaratan bir yükseliş görülüyor. Reuters'ın "üst düzey bir bankacı kaynağına" dayandırdığı habere göre sadece dün gece doları frenlemek için 1 milyar dolar harcandı, Merkez Bankası üst düzey banka yöneticilerini toplantıya çağırdı.

Türkiye kritik cumhurbaşkanlığı seçimini tamamladı. İkinci tur oylama sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimi kazandı.

Seçim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, baskılanan dolarda yukarı yönlü seyir hızlandı.

BBC'nin bildirdiğine göre Reuters haber ajansı, üst düzey banka yöneticilerinin bugün Merkez Bankası ile bir araya gelerek aralarında Kur Korumalı Mevduat hesabının da olduğu bir dizi konuyu görüşeceğini belirtti.

Reuters’ın haberini dayandırdığı üç banka yetkilisi, bankaların hazine operasyonlarından sorumlu müdür yardımcılarının görüşmeleri yürüteceğini söyledi.

Merkez Bankası ajansa konuyla ilgili yorum yapmadı.

Türk Lirası, Salı günü ABD doları karşısında değerinin yüzde 1,5'ini kaybederek, yeni bir rekor seviyeye geriledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazar günkü seçim zaferinden bu yana Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürüyor.

Dolar ne kadar oldu?

Dün 20 lira sınırını aşan dolar/TL kuru bu sabah 20,23'ün üzerinde yeni güne başlangıç yaptı. Saat 09.50 itibariyla dolar kuru 20,25'in üzerine çıktı. Günün rekoru ise 20,4225 olarak kaydedildi.

Euro/TL'de son durum

Euro/TL kurunda da yükseliş trendi sürüyor. Güne 21,68 seviyesinde başlayan euro kuru, aynı saatlerde 21,71'nin üzerinde bir seyir izledi.

Bankacılık kaynağı: Sadece dün akşam 1 milyar dolar harcandı

Piyasalarda doların yükselişi izlenirken, Reuters'ta çarpıcı bir haber yayımland. Reuters'a konuşan üst düzey bir bankacılık kaynağı "Sadece dün akşam kamu kuru tutmak için 1 milyar dolar harcadı" derken bir diğer bankacı ise "TL daha yönetilebilir seviyelere gelmeli. Son üç haftada 15 milyar dolar rezerv kaybı var bu devam edemez" dedi.

Krediler 'durma noktasına' gelmişti

Seçimin iki turu arası kredi piyasası, istisna ve zorunlu durumlar hariç bankacıların deyimiyle "durma noktasına" gelmişti.