Savaş vurgunu: Rusya-Ukrayna savaşı sonrası petrol devleri gelirlerini 4'e katladı

Savaş vurgunu: Rusya-Ukrayna savaşı sonrası petrol devleri gelirlerini 4'e katladı
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası petrol devleri gelirlerini 4'e kadar katladı. Önceki yılın ikinci çeyreğine göre gelirini en çok artıran ise ABD'li Exxon ile Chevron oldu.

2022 yılının başında varili 70 dolar civarında seyreden ham petrol fiyatları, şubat ayı sonunda patlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası tırmanışa geçerek haziran ayında 120 dolara kadar tırmanmıştı. Savaşla birlikte Rusya'nın petrol ihracatına konan ambargo, petrolün satış fiyatını artırdı. Satış kısıtlamasının diğer etkisi de uluslararası ticaretteki Rusya'nın payının diğer petrol devlerine kayması oldu. Bir başka deyişle Rus şirketler dışındaki petrol devleri bir yandan yüksek satış fiyatlarından yararlanırken diğer yandan pazar kendilerine kaldığı için satışlarını artırmanın avantajını yaşadı. Ham petrol varili hali hazırda 90 dolardan satılıyor.

Önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüksek artış

2022 yılının ikinci çeyreğinde (Nisan-Mayıs-Haziran) Suudilere ait Aramco, yüzde 90 kâr sağladı. ABD'li Exxon'un 2021'in ikinci çeyreğinde geliri 4.7 milyon dolarken ikinci çeyrekte 17.9 milyon dolara çıktı. Chevron, 3.1 milyon dolar olan gelirini 11.6 milyon dolara yükseltti. 2021'in ikinci çeyreğinde geliri 5.5 milyon dolar olan Shell, 2022 ikinci çeyrekte 11.5 milyon dolara kadar çıktı. BP, 5.5 milyon dolardan 9.3 milyon dolarak fırladı. Total'in geliri 3.5 milyon dolardan 5.7 milyon dolarak çıkarken Repsol ise 0.7 milyon dolar olan gelirini 1.2 milyon dolara yükseltti.

fahihupx0ae2b1r.jpeg

Gelirleri 4 katına kadar çıktı

Petrol şirketlerinin gelirlerin önceki yılın aynı döneminde kıyaslandığında ise artışın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Buna göre, şirketlerin önceki yıla göre artışları şöyle: (yüzde olarak)

Exxon: Yüzde 280

Chevron: Yüzde 274

Shell: Yüzde 110

BP: Yüzde 200

Total: Yüzde 63

Repsol: Yüzde 71

Artışlar incelendiğinde Exxon'un önceki yıla göre gelirini yaklaşık 4 kati Chevron'un yaklaşık 4 kat, Shell'in yaklaşık 2 kat ve BP'nin yaklaşık 3 kat artırdığı görülüyor.

Kaynak:halktv.com.tr