Reuters analizi: Kur krizi kabusa dönüyor

Reuters analizi: Kur krizi kabusa dönüyor
TL'de bu ay yaşanan yüzde 9 değer kaybı ve döviz borçlanma maliyetlerinin çift haneye yaklaşarak 2008 krizi zirvelerini aşması, yatırımcılarda ülkenin bir kez daha kur krizine doğru ilerleyip ilerlemediğine yönelik soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Türk Lirası'nda (TL) bu ay yaşanan yüzde 9 değer kaybı ve döviz borçlanma maliyetlerinin çift haneye yaklaşarak 2008 krizi zirvelerini aşması, yatırımcılarda ülkenin bir kez daha kur krizine doğru ilerleyip ilerlemediğine yönelik soru işaretlerini beraberinde getirdi.

İngiliz haber ajansı Reuters'ta yayınlanan analizde, TL'de bu yıl görülen yüzde 20'lik değer kaybının yükselen küresel enerji ve gıda fiyatlarıyla birleştiğinde şu anda yüzde 70 olan enflasyonun daha da artacağı anlamına geldiği vurgulanarak, hükümetin geçen yıl aralık ayında tırmanan kur krizinde aldığı önlemlerin de ciddi olarak sınandığına dikkat çekildi.


Hükümetin bir yandan döviz rezervlerini satarak, diğer yandan da kur korumalı mevduat (KKM) hesabıyla kur krizinin önüne geçmeyi hedeflediği belirtilen analizde, "Erdoğan hükümeti aralık ayında piyasa kargaşasını önlemiş olsa bile, 5 ay sonra eğer kazanırsa yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yeniden dönüş dönmeyecekleri tartışılıyor" ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası'nın net rezervlerinin eksi 55 milyar dolara indiğine dikkat çekilen analizde, KKM hesaplarının cazibesinin de giderek azalmaya başladığı savunuldu. Analizde abrdn fon yöneticisi Kieran Curtis'in "Türkiye'de çok büyük bir kriz olacağına dair kesinlik olmasa da durumu kontrol altına alma konusunda risk altındalar" sözlerine de yer verildi.


"Rezervler daha da düşebilir" endişesi


Yazıda batılı bazı bankaların Türkiye'nin döviz rezervlerinin daha da düşeceğine yönelik endişelerinin olduğu da belirtilerek, Citi'nin "bu yıl turizmden 15-20 milyar dolar döviz beklentisi olduğu halde enerji ve gıda ithalatının ödemeler dengesinde yüzde 5'lik bir açık yaratabileceği" hakkındaki raporuna yer verildi.


JPMorgan'dan Zafar Nazım, faiz oranları çok düşük olduğu için hükümetin mevduat KKM'ye olan ilgisini sürdürmesinin gerekli olduğunu belirtirken, geçen yılki çalkantı sırasında kalan son Türkiye tahvillerini satan Mirabaud'un gelişen piyasalar borçları başkanı Daniel Moreno ise şunları söyledi:


"KKM'nin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Kur zayıflığına karşı korunmak için herkese böyle bir teklif götüremezsiniz. (İşler) günden güne kötüye gidiyor gibi görünüyor. Ama Türkiye bununla mücadele edecektir."