Piyasayı Korku Sardı: Dolara Hücum Yeniden Başladı
Piyasaları resesyon (ekonomik kriz/durgunluk) korkusu sardı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 10 yıllık hazine tahvillerinin faiz oranları son 16 yılın zirvesine tırmanırken, yatırımcılar “güvenli liman” dolara hücum ediyor.
10 yıllık tahvil faizi yüzde 5’e yaklaşırken, 30 yıllık tahvilin faizi yüzde 5,20’ye yaklaştı.
Koronos'ta yer alan Habere göre; faiz oranları arttıkça 2’nci el piyasada tahvil satışları hızlandı. Hisse senetleri ile altın, gümüş, platin ve paladyum başta olmak üzere bütün emtia kan kaybediyor.
YATIRIMCI DOLARA KOŞTU, EURO MUM GİBİ ERİDİ
Doların 6 para birimine (Euro, İngiliz Sterlini, Japon Yeni, Kanada Doları, İsviçre Frangı ve İsveç Krono) mukabilinde değerini gösteren Dolar Endeksi (DXY) emin adımlarla zirveye tırmanıyor. DXY, 107,20 eşiğini de geçti.
Euro/dolar paritesi ise, “dip seviye” diye nitelenen 1,0440 desteğinin de altını indi. Türkiye saati ile 13.00’te 1,05 eşiğine yükselen paritede yönün aşağı olduğu belirtiliyor.
1,0410 desteğinin altında kalması hâlinde paritenin 1,0120’ye kadar inebileceği kaydediliyor. Euronun 1,14 seviyesinden 1,05’in altına gerilemesi ihracatının yarısını Euro Bölgesi’ne (Avrupa) elde eden Türkiye’yi vurdu.
İhracat firmaları hem Merkez Bankası’nın (TCMB) örtülü kur çıpası ile hem de parite zararı ile boğuşuyor.
Asya Pasifik hisselerinin yer aldığı MSCI Asya Pasifik endeksi üç gündür geriliyor. Endeks temmuz zirvesine kıyasla yaklaşık yüzde 10 daha az değerli.
Tahvil satış dalgası Japonya 5 yıllık devlet tahvil getirisini yüzde 0,335 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.
Avustralya 10 yıllıkları da 13 baz puan birden yükselerek yüzde 4,85’e ulaştı. Doların yükselişi sürüyor.
DOLARIN PATRONU VANAYI KISTIKÇA RİSK ARTTI
Piyasalarda Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) dolar vanasını daha da kısabileceği beklentisi ile yatırımcılar tahvillerde satışa geçti.
“Ucuz dolar” döneminin bitmesi risk iştahını azaltıyor. Büyük fonlar Türkiye’nin dâhil olduğu gelişmekte olan piyasalardan çıkıp dolara hücum ediyor.
ABD 30 yıllık tahvil getirisi 2007’den bu yana ilk kez yüzde 5’i gördü. Alman 10 yıllık tahvil getirisi ise 2011’den beri ilk kez yüzde 3’ü test etti.
Tahvil volatilitesini ölçen ICE BofA MOVE endeksi mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesinde. Bloomberg ABD Tahvilleri Endeksi’nde ortalama fiyat 85,5 sente geriledi ve 1981 dip seviyesinden sadece yarım sent yukarıda.
HSBC Holdings Stratejisti Steven Major, “Yükselen ABD tahvil faizleri diğer bölgeler ve sektörler için rahatsız edici gözükmeye başladı.” değerlendirmesini yaptı.