Otomobilden sonra telefon, 'cep'te fiyatlar patlayacak
Çip ve ham madde krizi ile tedarikte yaşanan sıkıntılar otomotiv sektörünü olumsuz etkilemiş, üretimdeki kriz ve yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır araç bulamayan vatandaşlar yönünü ikinci ele çevirmişti. İkinci el otomobil piyasası hareketlenmiş, fiyatlar sıfır araçlarla yarışır hale gelmişti. Tayvan'dan gelen bir haber zaten yüksek olan akıllı telefon fiyatlarını daha da arttıracağa benziyor.
Yonga seti üretiminde en büyük pay sahiplerinden biri olan Tayvanlı TSMC şirketi, önümüzdeki süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. TSMC çip üretimi konusunda sıkıntı yaşıyor.
Dünyanın en önemli yonga üreticisi olan TSMC, artan hammadde maliyetlerini gerekçe göstererek tüm üretim ücretlerinde artışa gidiyor. Donanımgünlüğü'nün haberine göre yarı iletken sektöründe yaşanan tedarik ve stok sıkıntısı yüzünden bu şekilde bir karar aldığını açıklayan TSMC, 7nm ve 5nm yonga üretim ücretlerini yüzde 10 ile yüzde 20 oranları arasında değişen tutarlarda arttırdığını açıkladı.
Şirketten yapılan bu açıklamanın iki ayağı var. Bunlardan birincisi üretici diğeri ise tüketici ayağı. Özellikle son zamanlarda geliştirdiği yeni teknolojiler sayesinde 7nm ve 5nm mimarilere daha çok ihtiyaç duyar hale gelen, dünyanın en bilinen bilgisayar işlemcisi üreticilerinden AMD’nin bu fiyat artışlarından en çok etkilenecek isimlerin başında geleceği düşünülüyor. Bu senaryoda ise AMD’nin bu artışları ne kadar tolere edeceği ve ne zaman müşterilerine yansıtmaya başlayacağı büyük merak konusu.
Ancak AMD’nin er ya da geç bu artışları müşterilerine yansıtmak zorunda kalacağı bunun doğal sonucu olarak da nihai tüketicinin başta ekran kartı olmak üzere birçok elektronik eşyaya daha pahalı fiyatlardan ulaşacağını gösteriyor.
30 yılda dünya liderliği
Nüfusu 500 binin altında olan Hsinchu kenti çevresindeki serbest bölgede, 1980'lerden bu yana yarı iletken endüstrisi hayli gelişim gösterdi. Çin anakarasına 150 kilometreden daha kısa bir mesafede bulunan bu bölgede, Hsinchu Bilim ve Teknoloji Parkı'ndaki şirketler için uzmanlar yetiştiren adanın en önemli iki üniversitesi de bulunuyor. Tayvan'ın güneş enerjisi şirketlerinin bir kısmı ve optik endüstrisi de yine buradaki serbest bölgeyi mesken tuttu. Ancak Hsinchu'yu küresel sanayi açısından asıl önemli kılan unsur, pratikte "dünya çip üretimin başkenti" oluşunda yatıyor. Zira küresel ekonominin dijital trendleri için çip üreten 20 yarı iletken imalatçısı burada konuşlanıyor. Yarı iletken çip pazarında dünyanın en büyük iki fason üreticisi olan TSMC ve UMC'nin de aralarında bulunduğu mikroçip şirketleri, burada imal ettikleri yüksek teknoloji ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırıyor.
Bu üreticiler arsında öne çıkan TSMC, başta Tayvan olmak üzere, dünya çapında istihdam ettiği yaklaşık 65 bin çalışanıyla çip endüstrisinin tartışmasız lideri konumunda. Dünya kamuoyunda adını sadece sektör temsilcilerinin bildiği bu şirket, 10 binden fazla farklı ürün imal ederek, adeta dijital dünyaya yön veriyor.
BDDK düzenleme yapmıştı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan tüketici kredilerinde vade sınırında düzenlemeye gitmişti. BDDK'nın "Tüketici Kredilerine İlişkin Vade Sınırları ile Kredi Kartı Taksit Sınırlarının Değiştirilmesi Hk. Kurul Kararı" internet sitesinde yayımlanmıştı.
Karar ile cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan tüketici kredilerindeki vade sınırı, fiyatı 12 bin TL ve altında olan cep telefonları için 12 ay, 12 bin TL üzerindeki cep telefonlarında ise 3 ay olarak uygulanacak.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi