OSB'lerdeki duruş tedirgin ediyor! İşçi ücretleri mi kesilecek?

OSB'lerdeki duruş tedirgin ediyor!  İşçi ücretleri mi kesilecek?
Enerji kesintisi nedeniyle büyük oranda duran üretim, organize sanayi sitelerinde çalışan işçiler arasında maaşlarında kesinti yapılacağı endişi yaratıyor.

Enerji krizi nedeniyle OSTİM'de fabrikaların çoğu üretimi durdurdu. 60 binden fazla işçinin çalıştığı OSTİM sokaklarında sessizlik hakimken işçileri ücret kesintisi ihtimali endişelendirdi. OSTİM’de birçok atölyede üretim durdu. Ancak işçilerin bir kısmı yine de işe geldi. Özellikle çıraklar ve stajyerler, atölyenin genel temizliği ve makinelerin kaba bakımı için mesai saatleri içinde kesintiye rağmen çalıştı. Elektriğin belirleyici olmadığı depo işlerinde çalışma ara vermeden sürdü.

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Birçok atölyede işçiler geçtiğimiz pazar günü telafi mesaisi yaparken, yine birçok işçi önümüzdeki hafta sonu ve enerji akışının sağlandığı günlerde akşam saatlerinde telafi mesaisi yapacağını söyledi. Telafi mesaisi yapamayan işçiler ücret kesintisinden ötürü kaygılı.

ostim.jpg

'Bir günlük ücretim kesilse o gün açım'

İş makineleri bakım onarım atölyesinde çalışan bir işçi 2 gün işe gelmeyeceklerini öğrendiğinde ilk tedirginliğinin ücret kesintisi olduğunu söyledi. Art arda gelen zamlarla birlikte geçinmenin zaten imkansız olduğunu ifade eden işçi “Bir günlük ücretim kesilse o gün açım” dedi.

Patronların yükü işçiye yıktığını, ücret kesintisi yapabileceğini söyleyen işçi, “Sanki kesintinin suçu biziz, hani bu ülkenin hiçbir sıkıntısı yoktu” ifadelerini kullandı. Kesintiyi ve mesai olmadığını sabah işe geldiğinde öğrenen tecrübeli bir metal işçisi “Olan git gel 10 lira dolmuş parasına oldu” diyerek yaşanan tabloya isyan etti. Metal iş kolunda iş durmasının az rastlanan bir durum olduğunu ifade eden işçi “Üretim olmazsa ücret kesilir OSTİM’de. Burada sendika yok hak arama yok. Hem yevmiyeden olduk hem dolmuş parasından” dedi.

'Para kesilmesinden tedirginim'

İŞKUR aracılığıyla işe girmiş 20 yaşındaki genç bir depo işçisi elektrik kesintisinin kendi işlerini etkilemediğini ifade ediyor. “Biz hamalız ağabey, her koşulda çalışırız. Karda çalışırız, su olmaz çalışırız, yemek yok derler çalışırız” ifadelerini kullanan genç işçi üretim çok durursa depoda durgunluk olacağını ve işler durursa ücret kesintisi yaşayıp yaşamayacağını merak ettiğini ifade etti. Genç işçi, “Ana asgari ücreti yatırırlar ama üstüne elden aldığımız parayı kesebilir. Bundan dolayı tedirginim” ifadelerini kullandı. Redüktör üreten bir firmada çalışan genç çırak, “Sen çalışacak mısın bugün?” sorumuza hayıflanarak “Keşke” dedi. Atölyede sadece kendisi gibi bir çırak arkadaşı ile iki kişinin çalıştığını ifade eden çırak “Ustalar gelmeyecekmiş, biz temizlik yapmaya geldik. E hafta sonu da mesai var, çırak haftanın yedi günü çalışsın 1400 lira para alsın adalet mi bu?” ifadeleri kullandı.