Nebati'den ekonomik değerlendirmeler: Lan nasıl!

Nebati'den ekonomik değerlendirmeler: Lan nasıl!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Nebati, "Cumhurbaşkanımızın konuşmasından sonra döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum, arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika. 20 Aralık büyük bir geceydi" dedi...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Programda muhalefete mesaj gönderen Bakan Nebati, “Geliyor gelmekte olan diyor. Onların sloganını kullanıyorsun diyorlar, onların kullandığı her şeyi kullanacağım, onlara bir şey bırakmayacağım. Şunu bilsinler: Geldi, gelmekte olan geldi” dedi.

'Lan nasıl?'

Bakan Nebati’nin programda “Cumhurbaşkanımızın konuşmasından sonra döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum, arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika. 20 Aralık büyük bir geceydi” demesi ise dikkat çekti.

'ABD Merkez Bankası 5 tane aileye ait'

Merkez Bankasının bağımsız olduğunu söyleyen Nebati ABD Merkez Bankası'nın ise 5 tane aileye ait olduğunu iddia etti. Berat Albayrak döneminde önünün açıldığını ifade eden Nebati'nin açıklamalarından satır başları şu şöyle:

"Türkiye'de cımbızlama bir hastalık haline dönüştü. Bir bakıyorsunuz bir cümleyi almış bunu kullanıyorlar. Bunu hastalıklı bir şekilde ortaya sürmek, hastalık diyorum buna. Sosyal medyada kim olduğunu belli olmayan birileri, hakaret ediyor, cımbızlama yapıyor buradan algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar.

Dolarda son durum

Önceki gün veya geçen günlerden 11,5 liradan doları TL mevduata çevirip Merkez Bankası'na verenler var. Canı yanıyor mu? Yanmıyor. Vadeli TL mevduatı olan yükselişten etkilenmeyecek. 12 lira ile açıklayanlar 3-5 gün sonra daha düşük rakama geldiğinde parası karşılanıyor. Dolar çıktı mı gitti mi geldi mi diye bir sorunları kalmadı.

'Oynaya oynaya kendi dengesine girecek'

Dolar bugün 12.64'teydi. 18 liranın üstünden bugünlere kadar gelmiş durumdayız. 18 liraya doğru giderken ki rakamlar sürekli değişti, yukarıya doğru. O dönem içinde doların bu kadar radikal bir düşüşten sonra çok hızlı şekilde, bunun salınımlarının çok hafif gelmesi beklenemez. Bu salınımlar yukarı, aşağı oynaya oynaya kendi dengesine girecek.

'Dış saldırı yapacak bütün yolları kapattık'

Bize 'Hiçbir şeye müdahale etmeyin' diyorlar. Serbest piyasa bu değil. Biz de ülkenin serbest piyasa koşulları dışındaki eylemlerinin doğru olmadığını söylüyor, ikaz ediyor, gereğini yapıyoruz. Biz dış saldırı yapacak bütün yolları kapattık. Çok net bir şekilde işimize hakimiz.

Zarar eden küçük yatırımcı kendisini yanıltana dava açsın.

Psikolojik harp uyguladılar. Küçük yatırımcıları döviz almaya teşvik ettiler. Dövizi bilerek yükseltmek intihardır, böyle bir şey olmaz.

'ABD Merkez Bankası 5 tane ailenin'

Dünyadaki bütün merkez bankaları hükümetin amaçları doğrultusunda araçsal bağımsızlığa sahiptir. Merkez Bankası da Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran iradenin amaçları doğrultusunda araçlarını bağımsız şekilde kullanır. Paradigma değişikliğini görmek istemiyorlar. TCMB, Londra'da, şurada burada yazılmış kurallarla yönetilecek banka değil. Bunların evrensel kurallarına göre dünyadaki 125 ülke yanlış yapıyor, enflasyonun altında faiz veriyor. Nasıl evrensel kural oluyor bu? Biz o uydurulan çerçevenin dışına çıktık. Bağımsızlık, kullandığı araçlardadır. Amerikan Merkez Bankası da böyle davranıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarları doğrultusundaysa yapar ya da yapmaz. Bir de yalnız şu da var; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Merkez Bankası kamunun değil ki. 5 tane ailenin...

'Berat Albayrak döneminde önüm açıldı'

3.5 yıl Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı'ydım. Sadece 3.5 yıllık sertifikamla dünyanın neresine gidersem bana ekonomide görev verirler. Berat Bey'in döneminde önüm oldukça açılmıştı, Lütfü Bey de beni rahat bıraktı açıkçası. Ben hiperaktifim, Berat Bey benden hiperaktif. Lütfü Bey saygı duyduğum, sevdiğim bir beyefendi ama olaylara farklı bakıyoruz. Benim piyasada beklentilere uygun adım atma yönünde hayalim vardı, hayalimi gerçekleştirdim."