Mustafa Sönmez: Erdoğan Aralık ayında faizi 3 puan indirebilir, bu bir cinnet hali

İktisatçı Mustafa Sönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin 'Kurtuluş Savaşı' benzetmesini değerlendirdi. Sönmez, faize ilişkin de, "Bu bir cinnet hali. Dolu dizgin gidiyor, batıyor. Battıkça da toplumu arkasından sürüklüyor. Erdoğan, şimdiden Aralık ayında faiz indirime gidileceğinin sinyalini verdi. 3 puan birden indirebilir, gemileri yaktı" dedi.

İktisatçı, yazar Mustafa Sönmez, Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gerçekleşen kabine toplantısı sonrası yaptığı konuşmada ekonomiyi 'Kurtuluş Savaşı'na benzetmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan'ın zor durumda olduğunu söyleyen Sönmez, şunu söyledi:

"Zaman zamanda inanılmaz gaflar yapıyor. Geçenlerde bir video yayınladılar. Batman'dan söz ediyor. 'Ben 67 yaşındayım, 20 yıl önce o sıralar 30'lu yaşlarındayım' falan diyor. 67'den 20'yi çıkarınca 30'a varıyor. Bu tabii hakikaten ruh halini yansıtması açısından enteresan."

"İktidar tam bir bataklığa düşmüş halde." diyen Sönmez şunları söyledi:

Kurtuluş Savaşı falan değil bu bataklıkta çırpınma aslında. Fakat kendilerini öyle bir bağladılar ki geriye dönüş yok. Bu bataklıkta ilerledikçe toplumu da sürüklüyorlar. Bu 11-12 liralar sürpriz gelmesin. Bunları biten, duracak şeyler gibi görmeyelim. Yarın 13 liradır, ertesi gün 14 liradır. Haftayı da 15 lira ile bitirirse dolar hiç şaşırmayalım. İnsanların mevduatlarının yüzde 58'i dolarda, yüzde 42'si Türk Lirası'nda kalmış.

'3 puan birden indirebilir, gemileri yaktı'

Bu bir cinnet hali. Dolu dizgin gidiyor, batıyor. Battıkça da toplumu arkasından sürüklüyor. Erdoğan, şimdiden Aralık ayında faiz indirime gidileceğinin sinyalini verdi. 3 puan birden indirebilir, gemileri yaktı. O öyle bir cinnet nöbetini sürdürdükçe insanlar neresinden dönsek kardır diye dövize saldıracaklar. 12 lirada falan kalacağını sanmayalım, bu hafta 13-14 ile kapanırsa da şaşırmayalım.

Muhalefete de seslenen Sönmez şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi biz muhalefete bakmalıyız. Muhalefet bu toplumun bataklığa sürüklenmesine böyle ah, vah diyerek mi cevap verecek yoksa toplumu bu bataklıktan çekip alacak mı? Hadise budur. Ortada bir ekonomi politikası falan yok. Erdoğan'ın iktidarda kalmak için her tür cinnet aracını kullanması var. Bu sürüklenmeye muhalefet partileri seyirci kalamaz. Bu toplumun uğradığı mağduriyet, bu gençliğin heder olması, insanların umutsuzluğuna seyirci kalınmaz, artık muhalefetin bir şeyler yapması gerekiyor. "