Milyonlarca Vatandaş Evini Genişletmek İçin Yaptırdığı Cam Balkonları Kaldırmak Zorunda Olabilir

Milyonlarca Vatandaş Evini Genişletmek İçin Yaptırdığı Cam Balkonları Kaldırmak Zorunda Olabilir
Yargıtay, apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerektiğini belirten kararını onadı. Bu karar, milyonlarca vatandaş tarafından yaptırılan cam balkonları kaçak yapı haline getiriyor.

Türkiye'de birçok vatandaş evindeki kullanılabilir alanı daha fazla genişletmek ve balkonunu dış koşullardan korumak için cam balkon yaptırdı. Özellikle pandemi sürecinde uzun süre evde karantinada kalan kişiler cam balkon kapatma işlemini tercih etti. Bu vatandaşlara kötü haber geldi. Yargıtay, milyonlarca kişiyi ilgilendirecek emsal bir karara imza attı. Cam balkonlar bazı binalarda komşular arasında sorunlar yaşanmasına neden olurken şikayet konusu oldu.

Balkonlar Ortak Alan Sayılıyor

Binaların balkonları dış cepheden pay alması nedeni ile diğer odalardan farklı olarak kabul edilmekte olup binanın ortak alanları arasında bulunuyor. Bu nedenle balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmandaki kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda ise cam balkon kaçak yapı olarak değerlendiriliyor.

Yargıtay'dan Emsal Karar

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı karar ile milyonlarca kişiyi ilgilendiren cam balkon hakkında emsal karar açıkladı.

Yeni pencerede açılıryapiisleri.csb.gov.tr

Yargıtay binası

Karara göre, apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerekiyor. Bu izin alınmadan yapılan cam balkonlar kaçak yapı olarak kabul ediliyor.

Kaldırılması Kararı

Yargıtay kararında, "Balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması ya da tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez" denildi.

Mahkeme, bu karara dayanarak, balkonu kapatan kat malikinin balkonu eski haline getirmesi için karar verdi.

Cam Balkon Yaptıracaklar Dikkat!

Yargıtay'ın bu kararı, cam balkon yaptırmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı niteliğinde. Apartmanda cam balkon yaptırmak isteyen vatandaşların, diğer kat maliklerinden beşte dördünün yazılı iznini alması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda, cam balkon kaçak yapı olarak kabul edilecek ve kaldırılması gerekecek.

Cam Balkon Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cam balkon yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bunlar:

Apartmanda cam balkon yaptırmak için diğer kat maliklerinden beşte dördünün yazılı iznini alın.

Cam balkon yaptırmadan önce belediyeden izin al.

Cam balkon yaptırırken kaliteli malzemeler kullan.

Cam balkon yaptırırken balkonun statiğine zarar vermeyecek şekilde yaptır.

Etiketler :