Merkez'in faiz kararını ekonomistler yorumladı: Pas geçmek Mart ayından itibaren çözüm olmayacak

Merkez'in faiz kararını ekonomistler yorumladı: Pas geçmek Mart ayından itibaren çözüm olmayacak
Merkez Bankası'ndan piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizlerin sabit tutulması kararı çıktı. Peki Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi?

TCMB yüzde 14'lük politika faizini sabit bıraktı. Karar ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) metninde ise "liralaşma" stratejisine vurgu yapılarak "Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren ekonomist İris Cibre sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın "Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi" beklentisine yönelik yaptığı yorumda "Geçtiğimiz ay tarihi yüksek dış ticaret açığını (10.4 Mlr USD) biz vermedik mi, nasıl bir iyileşmeden bahsediliyor?" dedi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan ekonomist Prof. Veysel Ulusoy, "Faize merkez bankası karar vermedi ki." diye yazdı.

Metinde ayrıca liralaşma kapsamında geniş kapsamlı bir politika yürütüldüğüne dikkat çekildi.

Metinde cari dengenin 2022'de fazla vereceğinin öngörüldüğü belirtilerek "Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kurul, bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk Lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirmektedir" dendi.

İris Cibre:
"Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi" demişler.

Geçtiğimiz ay tarihi yüksek dış ticaret açığını (10.4 Mlr USD) biz vermedik mi, nasıl bir iyileşmeden bahsediliyor?

Turizme güveniyorsunuz da bu açığı turizm gelirleri de karşılamaz...

Prof. Veysel Ulusoy:

Faize merkez bankası karar vermedi ki.

Uğur Gürses:

'Önemsizleştiği için' öyle bir açıklama metni yazılmış ki orada çalışan düzgün bir ekonomistin kuruma saygısı filan kalmamıştır.
Öyle bir havada istifa etmiştim Merkez Bankası'ndan...

Emre Alkin:

Merkez Bankası “pas geçti” ancak Mart Ayından itibaren pas geçmek çözüm olmayacak..