Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Kredi Kartı Faizleri Artırıldı

Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Kredi Kartı Faizleri Artırıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile kredi kartları için belirlenen tavan oranlarda değişikliğe gitti. Karar sonrasında kredi kartları için 3.66 olarak belirlenen akdi faiz oranı 4.25'e yükseltildi.

Bir yandan aldığı faiz adımları ile parasal sıkılaşma sürecine devam eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir yandan da ekonomide soğuma sağlanması amacıyla ek tedbir adımları atmaya devam ediyor.

Türkiye'de son yıllarda görülen yüksek enflasyon sonrası vatandaşların kredi kartlarına yüklenmesi üzerine geçtiğimiz ay nakit avans faizlerini yüzde 5 seviyesine çeken Merkez Bankası, bu gece yayınlanan Resmi Gazete kararı ile kredi kartı akdi faizlerinde de değişikliğe gitti.

whatsapp-image-2024-04-06-at-00-27-07.jpeg

KREDİ KARTI FAİZLERİ YÜKSELTİLDİ

Aylar önce, TCMB'nin faiz artışlarından etkilenmemesi amacıyla yüzde 3.66 oranına sabitlenen kart faizleri, değişiklik sonrası yüzde 4.25'e yükseltildi. Karar, yayınladığı gün itibarıyla uygulamaya konulurken, artık kredi kartlarından yapılacak alışverişlerde aylık faiz oranı yüzde 4.25 olarak hesaplanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan tarafından geçtiğimiz aylarda kredi kartı işlemlerine yönelik ek tedbirler getirileceği belirtilirken, atılan faiz artırımı adımının ardından kredi kartı limitlerine yönelik de kısıtlayıcı önlemler alınması bekleniyor.

BDDK tarafından bankalara gönderilen talimat ile, kart limitleri ve aylık kazançlar arasındaki makasın daraltılması, bir başka deyişle maaşı düşük olan vatandaşlara yüksek limit tahsis edilmesinin önüne geçilmesi planlanmakta.

Kredi Kartı Nakit Avansında Sıkılaştırma Adımları Devam Ediyor!

Nakit avans faiz oranları ve limitleri son zamanlarda sık sık değişiklik gösteriyor. Bu yazıda, kredi kartı nakit avansında son güncellemeleri ve bu değişikliklerin nedenlerini inceleyeceğiz.

Faiz Oranlarında Artış

16 Mart'ta kredi kartıyla nakit avans çekiminde uygulanan azami faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltildi. Kredili mevduat hesabı faizi de yüzde 5 olarak belirlendi. Nakit avans kullanımındaki gecikme faizi ise yüzde 4,72'den yüzde 5,30'a çıkarıldı.

Kamu Bankalarında Sonradan Taksit Kısıtlaması

Nakit avans limitlerine yüzde 25 sınırı konulmasının ardından, kamu bankaları Ziraat Bankası ve Vakıfbank sonradan taksitlendirme uygulamasına kısıtlama getirmişti. Bu kısıtlamaya göre, sonradan taksitlendirme uygulaması 1 Nisan'dan itibaren sadece sağlık, eğitim, vergi ve sigorta ödemelerinde kullanılabilecek.

Ziraat Bankası'nda Sonradan Taksitlendirme Seçenekleri

Sağlık ve Eğitim: 1.000 TL - 100.000 TL arası faizsiz 4 aya kadar taksitlendirme

Vergi ve Sigorta: 1.000 TL - 25.000 TL arası faizsiz 4 aya kadar taksitlendirme

500.000 TL'ye Kadar Harcamalar: Yasal vadelerle taksitlendirme

Kısıtlamanın Nedeni

Bu kısıtlamaların temel nedeni, kredi kartı ile nakit avans kullanımının artması ve bunun enflasyona katkıda bulunması endişesi.

Diğer Bankalarda Durum

Özel bankalarda sonradan taksitlendirme uygulaması şu an için devam ediyor.

Nakit Avans Limiti ve Taksit Sayısında Düşüş

Bankalar, kredi kartında nakit avans limitlerini yüzde 25 ile sınırlandırmış ve taksitli nakit avansta taksit sayısını 3'e düşürmüşlerdi.

Kredi Kartı Harcamalarına Sınırlama Bekleniyor

Artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyona karşı yurttaşlar kredi kartı kullanımına yönelmiş durumda. Bu nedenle, kredi kartı harcamalarına sınır getirilmesi bekleniyor.

Etiketler :