Merkez Bankası faizi 2 puan indirdi

Merkez Bankası faizi 2 puan indirdi
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. PPK toplantısında 200 puan faiz indirimi kararı çıktı. Yüzde 18 olan politika faizi yüzde 16'ya düştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü. TCMB'den yapılan açıklamada, "Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirilmiştir." denildi.

Eylül ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 19'dan yüzde 18 seviyesine çekilmişti. Faiz indirimi kararı sonrası Dolar/TL kuru artmıştı.

Görevden almalar

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştükten sonra Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen, Uğur Küçük ile PPK üyesi Abdullah Yavaş görevden alınmıştı. BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, TCMB Başkan Yardımcısı; Prof. Dr. Yusuf Tuna ise PPK üyesi olarak atanmıştı.

Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nı ziyaret etti

Yine geçtiğimiz hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Merkez Bankası'na bir ziyaret gerçekleştirerek Şahap Kavcıoğlu ile görüşmüştü. Kılıçdaroğlu görüşmenin ardından Erdoğan'a seslenerek, ""Buradan; Erdoğan’a açık net çağrı yapıyorum. Lütfen Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster. Faiz yükselir mi faiz düşer mi bu konuda kararı sen değil, bu konuda kararı liyakatli kişiler versinler” demişti.

Bürokratlara seslenmişti

Bugün Kars'ta konuşan Kılıçdaroğlu, PPK toplantısı öncesi Merkez Bankası bürokratlarına seslenerek, "Bugün Merkez Bankası'nın bürokratları faizle ilgili karar verecekler. Kars'tan onlara sesleniyorum. Ekonominin gereği neyse onu yapın, birilerinden talimat almayın. Vatandaşı daha perişan edecek kararlar almayın. Vatandaşı mağdur etmeyin. Aklınızla, fikrinizle, bilginizle, birikiminizle, eğitiminizle karar verin. Birilerinin isteği ile karar vermeyin. Yazıktır, günahtır bu millete" ifadesini kullanmıştı.