Maliye harekete geçti: Kur Korumalı Mevduat baronları tek tek tespit edilecek

Maliye harekete geçti: Kur Korumalı Mevduat baronları tek tek tespit edilecek
Maliye Bakanlığı kulislerinden alınan bilgilere göre, Türkiye'de son zamanlarda büyük tartışmalara yol açan Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusunda önemli adımlar atılıyor.

Yapılan ilk değerlendirmelere göre, 100 milyar doları aşan KKM hesaplarının %80'i aynı kişi ve kurumlara ait. Maliye Bakanlığı, bu kişi ve kuruluşların, KKM baronları olarak adlandırılan gruplara yönelik müdahalelerde bulunacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, daha önce yürürlüğe koyduğu Kur Korumalı Mevduat uygulamasını tekrar gözden geçiriyor. Bakanlık tarafından yapılan ilk incelemeler uygulamada ortaya çıkan bazı sorunları ortaya koydu.

Picture background

100 milyar doları aşan KKM tutarının büyük bir kısmının tek elde toplandığı belirlendi. Bakanlık incelemesi, önceden yurtdışına paralarını çıkaran kişi ve kurumların, KKM'nin sağladığı avantajlarla Türkiye'ye geri dönerek 'yabancı yatırımcı' gibi görünmelerine odaklandı.

Picture background

Bu 'yabancı yatırımcı', vergi avantajlarından yararlanırken kaynağı belirsiz veya vergisi ödenmemiş paraları da yasal hale getiriyorlar. Daha sonra Türk lirası faizi ile %50 gibi yüksek oranlarda kazanç sağlayan KKM baronları, paralarını tekrar yurtdışına çıkarma hazırlıkları içerisine giriyorlar.

Kaynak:halktv.com.tr