Maaş Zammından Sonra Türkiye’nin Gündemine Oturan Tartışma: Bu Sepet Devlet Sırrı Mı?

TÜİK'in sır gibi sakladığı verileri ortaya çıkaran ekonomi gazetecisi Alaattin Aktaş gündeme bomba gibi düşen maddeleri tek tek açıkladı. TÜİK başkanının konuyu yalanlayamamasının ardından Halk TV yayınına bağlanan Aktaş hesabı nasıl yaptığını, verilere nasıl ulaştığını kamuoyuna sundu.

AKP iktidarında güvenilirliğini yitiren TÜİK'in enflasyon hesaplamasında kullandığı verileri; Ekonomim'den Alaattin Aktaş ortaya çıkardı.

TÜİK'in enflasyon hesaplamasındaki verileri Nisan 2022'den beri açıklamadığını hatırlatan Aktaş, “Verilerin üstü karartıldı ama tümüyle örtülmedi. Bazı veriler dayanak noktasını oluşturuyor" dedi.

Gündeme düşen haber sonrası TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, Türkiye'nin enflasyon hesaplamalarının uluslararası standartlara uygun olduğunu belirterek "Dünyanın neresinde bu hesap hangi şekilde yapılıyorsa Türkiye'de de aynı şekilde yapıyor" dedi.

AKTAŞ: TÜİK'İ KENDİ SİLAHIYLA VURDUM

Buket Güler'in sunduğu Halk TV'de yayınlanan Haber Masası programına konuk olan Alaattin Aktaş, "akademisyenler tarafından bu madde fiyatlarının bir önemi yoktur diyen yaklaşımlar geldi fakat TÜİK yalan diyemedi." dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"2022 Nisan ayında bu veriler var. TÜİK'in sayfasına şimdi baktığınızda o listeleri göremezsiniz. Ben zamanında arşivlediğim için bulabiliyorum. 2022 fiyatları elimde. Madde fiyatlarını tek tek açıklamayan TUİK, grup grup açıklıyor. Mesela 01 kodu gıdayı, 01171 ise sebze meyveyi gösteriyor. Ben o fiyatları bugüne taşıdım. Bu fiyat artışları da yaklaşık olarak böylece bulunuyor. kira, muayene ücretlerinde sapma olamaz. Bu gruplar tek kalem olarak yer alıyor çünkü. 2022 Nisan'dan 2024 Haziran ayına kadar muayene ücretleri yüzde 19 artış gösterdi."

TÜİK BU FİYATLARIN YALAN OLDUĞUNU SÖYLEYEMİYOR

Aktaş "akademisyenler tarafından bu madde fiyatlarının bir önemi yoktur diyen yaklaşımlar geldi fakat TÜİK yalan diyemedi." dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"TÜİK bu fiyatların yalan olduğunu söyleyemiyor. Sadece geçerliliği yoktur diyemiyor. Yüzde değişimlerini açıklıyor. Vatandaşın TÜİK inancının ve güveninin azalması siyasi zemine de bağlı. Yurt dışında da açıklanmıyor savunması yapıyorlar ama yurt ıoşındaki vatandaşın enflasyon umurunda değil ki.... Sorun şu aslında toplum tarafından inandırıcı bulunmuyor bu veriler. TÜİK'i yönetenlerin, şapkayı önüne koyu düşünmesi gerekiyor.

Hizmette pahalılığın katılığını kırmanın yolu da enflasyon rakamlarına güveni sağlamakta.

Madem işe yaramıyor bu fiyatlar. TÜİK Başkanı göreve geldikten sonraki 3 ay boyunca bu fiyatları neden açıklamış? Bu fiyatları anlamsız olduğu için açıklamıyorlarsa o zamana kadar enden açıkladı?"

Etiketler :