Lahmacun fiyatı ilçelere göre neden farklı? Esnaflar anlattı

İstanbul'da lahmacun fiyatlarının semtlere göre farklılık gösterdiği ortaya çıktı. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacunun Göktürk'te 250 liraya kadar ulaştığı belirtildi.

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan lahmacunun fiyatının ilçelere göre değişiklik gösterdi. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacunun Göktürk'te 250 lirayı bulduğu kaydedildi. Ucuza satan esnaf fiyatlardaki değişimi 'kira ve personel gideri' olarak açıkladı. Pahalıya satan esnaf ise etin ve kullanılan malzeme kalitesinin fiyatları etkilediğini söyledi. Vatandaşlar ise lahmacun fiyatının ortalama 100 lira olması gerektiğini belirterek 50 liralık lahmacunu güvenilir bulmadığını ifade etti.

istanbul-istanbulda-lahmacun-fiyati-ta-609713-180466.jpg

"UCUZA SATACAĞIZ Kİ..."

Esenler'de 30 yıldır esnaf olduğunu ifade eden 46 yaşındaki Gündüz Çoklu, lahmacunu 60 liraya sattığını söyleyip, "Ucuza satacağız ki millet alsın. Çoğu müşteri kendi malzemesini evde hazırlayıp getiriyor, öyle olunca tanesi 7 buçuk liradan lahmacun yapıyoruz. Lahmacun yaparken en çok kıymaya önem vermek gerekiyor. Kıyma güzelse lahmacun da güzeldir. Örneğin 1 kilo kıymayı 550 liradan alıyorsun, 1 kilogram kıymadan ortalama 25-30 tane lahmacun çıkıyor. 60 liradan hesapladığımızda yaklaşık 1800- 2000 lira yapıyor. Bunun 1000 lirası masrafa gitse geri kalanı bize kalıyor. Çoğu yerde lahmacun 100- 200 lira, onlar kazık. Ortalama fiyat 75- 80 lira arası uygundur. Bizim sattığımız lahmacun bize yüzde 45 kar bırakıyor. Etiler, Taksim veya Aksaray'daki esnaflar da eti kasaptan alıyor. Hatta onlar eti toptan aldığı için daha ucuza alıyor. Mesela onlar bir lahmacunu 200 liraya satıyor, yüzde 70 kar yapıyor. Lüks yerler için lahmacun nasıl bu fiyata olur diyoruz. Mesela onun kirası 200 bin lira ise benimki 10 bin lira. O elemana 5 bin lira veriyorsa ben 2 bin lira veriyorum. En ideal lahmacun minimum 70 maksimum ise 80 lira olmalı. 40- 50 liraya satılan lahmacunlar da var. İçine taşlık ve kavram yağı koyan da var. Et temiz ve güzel olmalı" ifadelerini kullandı.

istanbul-istanbulda-lahmacun-fiyati-ta-609714-180466.jpg

"LAHMACUN 50 LİRAYA MAL OLUYOR"

Fatih'te 25 yıldır esnaflık yapan 65 yaşındaki kebapçı Zeki Temizoğlu da lahmacunu 70 liraya sattığını, pahalı satanların ise kira giderinin fazla olduğunu söyledi. Temizoğlu, "Mesela Bağdat Caddesi'ndeki bir esnaf ne kadar kira veriyor. Kaç tane personel çalıştırıyor. Orasıyla bizim gibi mahalle arasındaki esnafın kiraları eşit değil, onu da hesap etmek gerekiyor. Bazen duyuyoruz lahmacun Bodrum'da 800 ve 1000 lira arasında satılıyor. Bu çok aşırı bir durum, bunlar insanları müesseseden uzaklaştıracak şeyler. Biz kendimiz ürettiğimiz ve sattığımız için piyasadan bayağı düşük satıyoruz. Şu anda 70 liraya satıyoruz ama piyasada 80'e de 100'e de lahmacun var. Lahmacun bize 40-50 liraya mal oluyor. Bu fiyattan aşağısı olmaz. Bizim kiramız yok, işletmeciliğini ve işçiliğini kendim yapıyorum, ne kazandıysak Allah bereket versin diyoruz. Düşük fiyatta satmamızın nedeni kendimizin üretmesidir" dedi.

istanbul-istanbulda-lahmacun-fiyati-ta-609715-180466.jpg

"RAMAZANDA 65 LİRAYA SATIYORUZ"

Lahmacun yaparken en önemli şeyin et olduğunu söyleyen Temizoğlu, "Yağlı veya yağsız olmak üzere etine dikkat ediyoruz. Hazırlanışı çok önemli, tuzuna, salçasına ve etinin kıvamına dikkat etmek gerekiyor. Yoksa lahmacun bozuk çıkar. Ramazan ayı dolayısıyla bir miktar indirim yaptık. Vatandaşlarımıza daha iyi bir hizmet sunabilmek için lahmacunları 70'ten 65'e indirdik" dedi.

istanbul-istanbulda-lahmacun-fiyati-ta-609716-180466.jpg

"50-60 LİRALIK LAHMACUNLARI YEMEYİN"

Kadıköy'de bir lahmacun dükkanında çalışan 8 yıllık 49 yaşındaki esnaf Mevlüt Demir de iyi bir lahmacunun 150 liradan aşağı olmaması gerektiğini ifade etti. Demir, "Lahmacunun püf noktası kullanılan etin niteliğidir. Biz dana döş ve kuzu döş kullanıyoruz. Lahmacunun maliyeti bayağı yüksek, 80 lirayı buluyor. Biz 120 liraya satıyoruz. Semtlere göre fiyat farkı markanın yanı sıra kullanılan ürünün niteliği ile ilgilidir. İyi bir lahmacunun fiyatı şu anda 150 liradan aşağı olmamalı. Maliyetleri hesaplarsak çok fazla kar elde ettiğimizi söyleyemeyiz. Ucuz dediğimiz 50-60 liralık lahmacunları insanların yemesini tavsiye etmem. Ben, ailem ve çocuklarım ne yiyorsa onun satılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

istanbul-istanbulda-lahmacun-fiyati-ta-609717-180466.jpg

"50-60 LİRALIK GÜVENİLİR DEĞİL"

Vatandaşlardan Dilek Eroğlu, DHA mikrofonuna 50-60 liraya satılan lahmacuna güvenilemeyeceğini belirterek "Lezzetli, güvenilir bir lahmacun istiyorsak ortalama bir lahmacun 150 lira olmalı, çünkü et fiyatları malum. 50-60 liralık bir lahmacun bana güvenilir gelmez, beni de lezzet ve hijyen olarak tatmin etmez" ifadelerini kullandı.

istanbul-istanbulda-lahmacun-fiyati-ta-609718-180466.jpg

istanbul-istanbulda-lahmacun-fiyati-ta-609720-180466.jpg

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)