Kuyumcular Odasından Çeyrek ve Yarım Altın Sahiplerini Korkutan Açıklama

Kuyumcular Odasından Çeyrek ve Yarım Altın Sahiplerini Korkutan Açıklama
Türkiye'de değişen ekonomi modeliyle birlikte 2023 yılında altın talebini baskılamak için yeni kısıtlamalar yürürlüğe konmuştu. Atılan kısıtlama adımları, yeni yılda büyük krizlere neden olurken, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, altın üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerken, çeyrek ve yarım altın sahiplerine dair önemli uyarılarda bulundu.

2024 yılına tüm yatırım araçlarını geride bırakan bir yükselişle devam eden altın, yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor.

"DARPHANE BU HAFTA FAZLA MESAİ YAPTI"

Altın sahipleri, bir yandan yükselişin ne kadar süreceğini merak ederken bir yandan da elindeki birikimi bozdurup bozdurmama konusunda tereddüt yaşıyor. Konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, geçtiğimiz yıl altın üretimine yönelik yapılan kısıtlamaların ve kota uygulamasının piyasada büyük bir işçilik masrafına neden olduğunu belirterek, dolaşımda çeyrek ve yarım altın bulunmadığını ve bu nedenle darphanenin altın üretiminde hafta sonu fazla mesai yaptığını aktardı.

8lgrb2vcy-2024-03-10t200054-622.pngMücevher ve kuyumculuk sektörüne ilişkin benzer kaynaklardan paralel haberler aktarılırken, para piyasalarına yönelik paylaşımları ile dikkat çeken ekonomist İslam Memiş, yaşanan sorunun günden güne büyüdüğünü belirterek, çeyrek ve yarım altın sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

ÇEYREK VE YARIM ALTIN SAHİPLERİNİ KORKUTAN HABER

Memiş, ons altında yaşanan yükselişlerin yakın gelecekte ani bir düşüşle sonlanmasının muhtemel olduğunu belirtirken, piyasalarda talep nedeniyle altın kıtlığı yaşandığını belirtti.

2023 yılında altın ithalatına yönelik kısıtlamalar ve kota uygulaması nedeniyle işçilik masraflarının tavan yaptığını belirten Memiş, piyasada yaşanan altın kıtlığına ilişkin "Çeyrek altın, yarım altın yok. Darphane arz tarafında ciddi problemler var. Sakın çeyrek altın, ziynet altını, cumhuriyet altını almayın, ciddi işçilik var. Ama gram altın, has altın alabilirsiniz." dedi.

gold7.webpAltın fiyatlarında yeni rekor fiyatlar görmeye devam edileceğini belirten Memiş "Hedef 3000 lira seviyesi. 3000 liranın üzeri de görülecek. 4100 lira çeyrek altın. Yarım altın 8200 lira. Tam altın 16 bin 400 lira. Gram altın 2432 lira. Konuşurken bile rekor kırıyor. Ons altında bir kar satışı bekliyorum bu da gram altının kısmen geri çekilmesine neden olabilir ancak düşüşlerin kalıcı olmayacağını öngörüyorum" dedi.

BU ALTINLARA ÜRETİM KISITLAMASI GETİRİLECEK

Piyasadaki talep artışına yönelik açıklamalarının ardından Memiş, emtia sektöründe yeni bir krize neden olabilecek uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Memiş, 22 ayar gram altın üretimlerinin 2024 yılı içerisinde yasaklanacağını belirtirken, bu tür altınların piyasada dolaşımının büyük oranda düşüş göstereceğini iddia etti.