Küresel Piyasalarda Jeopolitik Tansiyon Yükseliyor

Küresel Piyasalarda Jeopolitik Tansiyon Yükseliyor
Katar ve Mısır'ın ateşkes teklifi Hamas tarafından kabul edilirken, İsrail reddetti. Bu durumun petrol fiyatları üzerinde etkisi oldu.

Fed yetkililerinden gelen açıklamaların faizlerin bu yıl bir noktada düşeceği beklentisini desteklemesinin ardından Wall Street endeksleri Pazartesi gününü yükselişle tamamladı.

Yüzde 1’in üzerinde yükselen S&P 500 ve Nasdaq 100 bu sabah vadeli işlemlerde yatay ve karışık bir görünüm sergiliyor. Asya’da Çin ve Hong Kong hisse senedi endeksleri dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden gelen zayıf tatil verileri sonrası düşüşte.

Bloomberg HT'nin haberine göre; MSCI Asya Pasifik Endeksi ise Japonya, Güney Kore ve Avustralya Borsalarında yükselişin desteğiyle Şubat'tan bu yana en uzun yükseliş serisine ilerledi.

Japon yeni ülkenin en üst düzey kur yetkilisi Masato Kanda’nın piyasanın düzgün şekilde işlediği ve müdahaleye gerek olmadığı açıklamasını yapması sonrası değer kaybetti.

Petrol fiyatları İsrail’in ateşkes teklifini reddetmesinin ardından yükseliyor. Haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,45 yükselen Brent petrolün varil fiyatı bu sabah yüzde 0,2 artarak 83,5 dolara ulaştı.

Bloomberg Dolar Endeksi hafif artışla 1.252 seviyesinde işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,47’ye geriledi.

İSRAİL ATEŞKESİ REDDETTİ, REFAH SALDIRILARINI SÜRDÜRECEK

Hamas, Gazze Şeridi için bir ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı ancak İsrail savaş kabinesi bu öneriyi “İsrail’in gerekli taleplerinden uzak” olduğu gerekçesiyle oybirliğiyle reddetti.

Çatışmaların bir an önce durması yönündeki umutlar bu gelişme ile suya düşerken, İsrail “Hamas’a askeri baskı uygulamak için Refah’taki operasyonunu” sürdüreceğini ancak “bir anlaşmaya varma olasılığını değerlendirmek üzere” arabulucularla görüşecek bir heyet göndereceğini açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri pazartesi günü daha sonra yaptığı bir açıklamada Refah bölgesindeki Hamas hedeflerine yeni hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

İsrail’in tepkisi, Hamas’ın Telegram’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Katar ve Mısır’ın ateşkes önerisini kabul ettiğini bildiren bir açıklama yayınlamasından saatler sonra geldi.