Kuleba: Rusya'nın SWIFT ile bağlantısını kesme süreci başladı

Kuleba: Rusya'nın SWIFT ile bağlantısını kesme süreci başladı
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın SWIFT ile bağlantısını kesilmesi amacıyla teknik hazırlıkların başladığını duyurdu.

Beyaz Saray'ın Rusya'ya yaptırım paketinde SWIFT'ten çıkarılması ihtimalinin 'çok düşük' olduğunu belirtmesine rağmen Ukrayna'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın SWIFT ile bağlantısını kesilmesi amacıyla teknik hazırlıkların başladığını duyurdu. Facebook hesabından paylaşım yapan Kuleba, "Resmi karar henüz verilmedi" bilgisini de paylaştı.

Kuleba, "Hükümetlerine bu kararı desteklemeleri için baskı yapan binlerce insana, özellikle Ukrayna Diasporası'na ayrıca teşekkür ederiz" dedi.

Rusya: Savaş ilanı

Rus bankalarının SWIFT sisteminden dışlanmasını Rusya, "savaşın ilanı sayacağını" ilan ederken, bu yaptırımın bankaları Rus finans kurumlarıyla yakın bağları olan ve Rusya’dan petrol ve gaz ithalatı yapan Batılı ülkeler için ekonomik bir maliyeti olacağı belirtiliyor.

Biden: SWIFT yaptırımı her zaman bir seçenek

ABD Başkanı Joe Biden yaptırımlar arasında Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına ilişkin bir karar olmaması hakkında bir soru üzerine, “Bunun her zaman bir seçenek” olduğunu ancak şu anda Avrupa’nın geri kalanının almak istediği bir pozisyon olmadığını söyledi. Uygulanan yaptırımların SWIFT’i aştığını vurgulayan Biden, bunları 'ağır yaptırımlar' olarak nitelendirdi.

Fransa, Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasından yana

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ise Rusya'nın uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılmasından yana olduklarını belirtti.

Le Maire, Avrupa Birliği (AB) Ekonomi Bakanları Toplantısı'nın ardından yaptığı basın toplantısında, Avrupa ülkeleri arasında Rusya'nın bu sistemden çıkarılması konusunda çekincelerin olduğunu, Fransa'nın ise bu ülkeler içinde yer almadığını ve Rusya'nın bu sistemden çıkarılmasından yana olduklarını belirtti.

Le Maire, Fransa'nın AB dönem başkanlığını üstlendiği için diğer ülkelerin görüşlerini dikkate aldığını kaydetti.

Bu konuyu AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile değerlendireceklerini ifade eden Le Maire, bunun kararının gelecek saatlerde alınacağını, Avrupalı ülkeler arasında mutabakat oluşması gerektiğini söyledi.

Le Maire, Rusya'yı yaptırımlarla ekonomik ve politik olarak zayıflatmak istediklerini belirtti.

Almanya: Alman iş dünyasını etkiler

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarmanın Alman iş dünyasına olumsuz etkisi olacağını ve bunun çok fazla hazırlık gerektireceğini söyledi.

Batılı ülkelerin yaptırımlarının içinde, Rusya'yı 200'den fazla ülkede 11 binden fazla finans kurumu tarafından kullanılan finansal iletişim sisteminden (SWIFT) çıkarmanın olmaması dikkati çekmişti.

Hebestreit, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde Rusya’ya karşı yaptırımların hızlı bir şekilde kabul edildiğini ve bunların “sert, yeni ve hedefe yönelik” yaptırımlar olduğunu belirtti.

Bu yaptırımların 5 alanı kapsadığına işaret eden Hebestreit, bu alanların Rusya’nın “finans, savunma, enerji, ulaşım ve endüstri” sektörleri olduğunu bildirdi.

Enerji sektöründe özellikle ihracat yasaklarının getirileceğini belirten Hebestreit, bununla Rusya’nın petrol rafinerilerini modernleştirilmesini “imkansız” hale getireceğini anlattı.

Rus bankalarının SWIFT sisteminin de çıkarılmasının "neden yaptırımlar içinde yer almadığına" ilişkin soruya cevap veren Hebestreit, "SWIFT'in askıya alınması teknik olarak zorlu ve aynı zamanda Almanya’daki ödeme sistemine ve Rusya ile iş yapan şirketler üzerinde büyük etki yapar" dedi.

“Bunun iyi hazırlanılması lazım” diyen Hebestreit, SWIFT sisteminin Rusya’ya karşı yaptırımlarda daha önce gündeme geldiğini ve teknik sorunlar yaşanacağı için gündemden çıkarıldığını belirtti.

SWIFT nedir?

Swift, yurtiçi ya da yurtdışı bankalar arası döviz transferi yapabilen sistemin adı. "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu)" olan SWIFT ile tüm dünyada bulunan bankalar arasında transferi sağlamak mümkün. 1973'te 15 ülkeden 239 bankanın katılımı ile kuruldu ve merkezi Belçika’da bulunuyor.