Kripto paralara vergi geliyor

Kripto paralara vergi geliyor
Hükümet, kripto para piyasası üzerinde daha fazla kontrol sağlamaya ve bireysel yatırımcıların alım işlemlerine düşük miktarda kambiyo vergisi getirmeye hazırlanıyor. Ayrıca küresel kripto şirketlerine tıpkı sosyal medya şirketleri gibi Türkiye'de şirket kurma şartı, sermaye zorunluluğu, güvenli saklama gibi düzenlemeler de gündemde.

Bir süredir kripto varlıklarla ilgili çalışma yaptığını açıklayan hükümet, başta bireysel yatırımcılara vergilendirme olmak üzere kripto şirketlerine sermaye zorunluluğu ve küresel şirketlere Türkiye'de şirket kurma şartı gibi düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Uzmanların yüksek verginin kayıt dışılığa yol açabileceği uyarılarını dikkate alan hükümetin, bireysel yatırımcılara sembolik bir kambiyo vergisi getirmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

Bloomberg haber ajansına bilgi veren iki yetkiliye göre Cumhurbaşkanlığı'nda salı günü (dün) düzenlenen kapalı bir toplantıda yapılacak düzenlemeler konuşuldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında yapılan toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AKP Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Nurettin Canikli, Fatih Şahin ve Ömer İleri'nin katıldığı belirtiliyor. Toplantıda mevzuat hazırlıklarıyla ilgili yapılan toplantılarda gelinen aşama ve formüllerin masaya yatırıldığı söyleniyor.


4 farklı düzenleme yolda

Kripto varlıklarla ilgili 4 farklı düzenleme söz konusu. Bunlardan ilki uluslararası kripto şirketlerine tıpkı sosyal medya şirketleri gibi Türkiye'de şirket kurma zorunluluğu getirilmesi. Bloomberg'e konuşan yetkili, haksız rekabetin oluşmaması için uluslararası şirketlerin de vergi mükellefi olmaları gerektiğini vurguluyor.
AKP'nin Meclis'e sunmaya hazırladığı teklifte bir diğer düzenlemenin de sermaye şartıyla ilgili olacağı belirtiliyor. Sermayenin 100 milyon TL olabileceğini söyleyenler de var, daha yüksek de. Ayrıca düzenlemeler kapsamında kripto varlıkların güvenli saklanması konusuna çözüm aranıyor. Yetkiliye göre, güvenilir saklama koşullarının oluşturulmasında bankaların teknolojik altyapıları devreye girebilir.
Hükümetin henüz karar vermediği bir diğer husus da bireysel yatırımcıların vergilendirilmesi. Yüksek verginin kayıt dışılığa neden olabileceği ihtimali düşünen hükümetin, kripto varlık alımına sembolik kambiyo vergisi getirmeyi değerlendirdiği iddia ediliyor.