Kirada Kabusun Yeni Adı: EYLÜL! Yüzde 65 Zam Korkusu

Kirada Kabusun Yeni Adı: EYLÜL! Yüzde 65 Zam Korkusu
Kiracılar ve ev sahipleri nefesini tuttu, kirada yüzde 25 sınırının kalkacağı belirtilen 1 Temmuz tarihini bekliyor. Haberlere göre kira artışları TÜFE'ye göre belirlenecek. TÜFE rakamları ise korkulu senaryoya işaret ediyor,

Başta İstanbul olmak üzere özellikle büyük kentlerde büyük bir kira dramı yaşanıyor. İstanbul'da kiralar uçtu, 1+1 kiralık dairelerin fiyatı 20 bin TL'den başlıyor.

Kirada zam sınırı olan yüzde 25'in sürmeyeceği yetkili isimler tarafından açıklandı. Bu durumda yüzde 25 sınırı temmuz ayında yürürlükten kalkacak.

Kiralar bundan böyle TÜFE'ye göre belirlenecek.

Ekonomi yönetimi enflasyonun düşmesi hedefiyle kirada yüzde 25 sınırına gerek kalmadığını düşünüyor ancak, emekli maaşları ve asgari ücret düşünüldüğünde kirada yaşanan kriz sürecek gibi görünüyor.

Uzmanlar ise sınırın kalkmasının ardından, kiralara TÜFE rakamına göre yüzde 65 zam geleceğini ve davaların artacağını söylüyor.

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kirada yüzde 25 sınırına yönelik açıklamalarının ardından gözler ev sahibi ve kiracılara çevrildi. Uygulamaya dair yeni bir karar alınmazsa zam sınırlaması 1 Temmuz'da sona erecek. Bu tarihten sonra kiralar yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Kiralık daire sayısı az. Tayin durumları, yatırımcının kiraya vermek için daire almaması, ek emlak vergileri derken özellikle Eylül'e doğru konutta tansiyon yükselir" dedi.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman ise kira sınırı kalktıktan sonra TÜFE rakamlarına göre kiralara en az yüzde 65 zam geleceğine dikkat çekerek, "Bu orana rağmen piyasa ortalamasında kalacak kiracılar mevcut, ev sahipleri de uyarlama davası açabilirler. Bu sınıra zaten uyan kişiler de çok az sayıda" ifadelerini kullandı. Kira uyarlama davalarının artabileceği uyarısında bulunan Büyükduman, kiracıların TÜFE düzeni gelmeden gelirinin yüzde kaçının kiraya gittiğini düşünmelerini ve orta bir yol bulmaları tavsiyesinde bulundu.