KDV indiriminin gıda fiyatlarını düşürmesi bekleniyordu: Tarımda üretici enflasyonu 11 yılın zirvesinde

KDV indiriminin gıda fiyatlarını düşürmesi bekleniyordu: Tarımda üretici enflasyonu 11 yılın zirvesinde
TÜİK verilerine göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) 2022 Ocak'ta aylık yüzde 14.83, yıllık yüzde 52 yükseldi. Tarımda üretici enflasyonu son 11 yılın rekorunu kırdı.

TÜİK verilerine göre Tarım-ÜFE 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 14,83, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 14,83, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 26,55 artış gerçekleşti.

Tarım ÜFE'deki artışı değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez "Sebze fiyatı, gübre, ilaç fiyatına yetişemiyor yani çiftçi eriyor" derken ekonomist Oğuz Demir ise tarımda yaşanan fiyat artışının "KDV indirimi gıda fiyatlarını indirir mi diye soranlara cevap" olduğunu belirtti.

2022 Ocak ayı Tarım-ÜFE rakamları ile ilgili sosyal medya paylaşımı yapan Mustafa Sönmez "Ocak tarım üreticisi fiyatlarında yıllık artış %52 ile son 11 yılın zirvesine ulaştı. Tarım üreticisinin fiyatları %52 arttı ama sanayici fiyatlarındaki artış %93,5. Tarımdan tarım dışına transfer var hem de ciddi. Sebze fiyatı, gübre, ilaç fiyatına yetişemiyor yani. Çiftçi eriyor" ifadelerini kullandı.

Dr. Oğuz Demir ise yaptığı paylaşımda son yapılan KDV indiriminin gıda fiyatlarını düşüreceğini bekleyenlere "KDV indirimi gıda fiyatlarını indirir mi diye soranlara cevap:

Tarım – ÜFE, Ocak ayında bir önceki aya göre %14,83 oranında arttı. Geçen yılın Ocak ayına göre ise %52 oranında rekor maliyet artışı gösterdi" dedi.

Ürünlerin tarladan çıkış fiyatında ciddi artış

Ürünlerin tarladan çıkış fiyatlarındaki aylık artışlar dikkat çekti. Buna göre, 2022 Ocak’ta patlıcanın üretim maliyeti aylık yüzde 84,27 yükseldi. Bu ürünü yüzde 67,68 ile dolmalık biber, yüzde 54,91 ile domates, yüzde 51,94 ile hıyar, yüzde 40 ile de limon izledi.

Yıllık artış en fazla lifli bitkiler ve tahılda

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 14,81 ile turunçgiller ve yüzde 22,88 ile çeltik oldu.

Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 147,56 ile lifli bitkiler, yüzde 69,20 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 64,34 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.

Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,68 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 3,74 ile çeltik oldu.

Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 37,47 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 17,69 ile lifli bitkiler oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren alt grup ise yüzde 0,52 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 0,32 ile yağlı meyveler oldu.

kdv.jpg

Enflasyonu düşürmek için KDV indirimine gidildi

Enflasyonu düşürmek için temel gıdada KDV indirimi geçtiğimiz günlerde açıklandı. KDV sadeleştirme programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e indirildi. KDV indirimi uygulanan 115 kalem arasında çay, domates, ekmek ve süt yer alıyor.

KDV oranı yüzde 1'e indirme kararı

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, “Ekli ‘Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'ın yürürlüğe konulmasına, 3065 sayılı Katma Deger Vergisi Kanununun 28'inci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.