Kavcıoğlu: Enflasyondaki yükseliş geçici faktörlerden kaynaklanıyor

Kavcıoğlu: Enflasyondaki yükseliş geçici faktörlerden kaynaklanıyor
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapıyor. Kavcıoğlu, ''Enflasyondaki yükseliş, geçici faktörlerden kaynaklanıyor'' ifadesini kullandı.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, göreve geldiğinden bu yana ilk kez milletvekillerinin karşısına çıktı. Kavcıoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumunda, enflasyondaki yükselişte, gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile arz yönlü unsurlar etkili olduğunu yineledi.

Kavcıoğlu, para politikasına ilişkin yaptığı sunumda enflasyondaki yükselişin kalıcı olduğuna işaret etti. Enflasyon artışının temel sebebi olarak gıda, enerji ve ithalattaki artıştan kaynaklandığını gösteren TCMB Başkanı, önümüzdeki hafta açıklanacak rezervlere ilişkin bilgileri de paylaştı. Kavcıoğlu, Merkez Bankası rezervlerinin 123,5 milyar dolara yükseldiğini aktardı.

Kavcıoğlu ayrıca rezervlere ilişkin olarak "Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası olarak para politikasının aktarım mekanizmasını kuvvetlendirmek amacıyla rezerv birikiminin devamını amaçlamaktayız"

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

'Sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir'

"Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir.

Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır.

Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir.

'Rezervlerimiz 123.5 milyar dolar seviyesine yükseldi'

Merkez Bankası rezervleri son dönemde istikrar kazanmış olup güçlü bir artış eğilimi gösteriyor. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası olarak para politikasının aktarım mekanizmasını kuvvetlendirmek amacıyla rezerv birikiminin devamını amaçlamaktayız"

Öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiğini söyleyen Kavcıoğlu sunumuna şöyle devam etti:

“Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımakta.

'Enflasyonda gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar etkili oldu'

İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir.

Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir.

Merkez Bankası, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir.

Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve Eylül ayında politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir."

Etiketler :