Kahveci ekonomik tedbirleri yorumladı: Tefeciden fahiş faizle kredi alıp bankaya borcunu ödemek

Ekonomist İbrahim Kahveci, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomik düzenlemeleri verdiği örnekle yorumladı. Kahveci, "Vatandaş gitmiş tefeciden 6 aylığına yüzde 100 yani fahiş faizli kredi almış ve bankaya o borcu ödemiş" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün gerçekleşen Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada açıkladığı yeni ekonomik düzenlemenin ardından dolar ve altında aşağı yönlü bir hareketlilik yaşandı. Ekonomistler ise, bunun bir örtülü faiz artırımı yorumunda bulundu.

Ekonomist İbrahim Kahveci, Halk TV'de Seda Selek ile 'Neden Sonuç' programında yaptığı değerlendirmede, "Tam da örtülü faiz artırımı değil ama o da içinde. Örtülü faiz artırımı daha ziyade Türk Lirası üzerinden bir faiz artırımı değil Amerikan doları ya da Avrupa avrosu üzerinden bir faiz verme durumu söz konusu" dedi.

Kahveci şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye bir kur krizi yaşıyordu. Bu sorunu öteledik. Sorunu para piyasalarından alıp, 84 milyonun vergisi üzerinden Hazine'ye yükledik. Şöyle düşünelim bunu; vatandaş yasal bankacılık sistemi üzerinden kredi almış ödeyememiş krediyi, parası yok vatandaşın gitmiş tefeciden 6 aylığına yüzde 100 yani fahiş faizli kredi almış ve bankaya o borcu ödemiş. 6 ay sonra tefeciyle ne yapacak o başka bir şey.

Bu bir öteleme, erteleme ama bu ilelebet süremez. Kabine eğer bunu bu şekilde yapmışsa bunu süreli tutması en isabetli olandır. Bu bir ara geçiştir. Benim tercihim dolara ya da avroya güvence vereceğime Türk Lirasına güvence verirdim. Biz şu anda Londra bankerlerine güvence verdik."