JP Morgan: Piyasalardaki 3 riske dikkat

JP Morgan: Piyasalardaki 3 riske dikkat
JP Morgan CEO'su Dimon gelecek on yıllarda dünyayı 3 faktörün şekillendireceğini belirtti. Dimon bunları, Kovid-19 pandemisi sonrası ABD ekomisindeki toparlanma, faizlerin yükselişinin eşlik ettiği ortamda yüksek enflasyon sorunu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle yaşanan insani kriz olarak sıraladı.

Dimon "Bu 3 faktörün tümü benzerine az rastlanan gelişmeler. 3'ü de geçmişte yaşananlardan çok farklı koşullar ve tümünün etkileri gelecekte riskleri artırabilir. Tüm bu olayların sorunsuzca çözülmesi mümkün ancak negatif sonuçlara da hazırlıklı olmalıyız" şeklinde konuştu.

Ekonomide savaş etkisi

Ukrayna-Rusya savaşını 2. Dünya Svaaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en büyük savaşı olarak niteleyen Dimon savaşın piyasaları sarstığını ve küresel ticarette yeni bir yapılanmaya neden olduğunu belirterek "Tüm bunlar ABD ve diğer demokrasiler için risk ve fırsatları da beraberinde getiriyor. Savaş ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar küresel ekonomide yavaşlamaya neden olacak. Bu durum daha da kötüleşebilir. Çünkü savaşın nasıl sonuçlanacağına ve tedarik zincirini nasıl etkileyeceğine dair belirsizlikler var." yorumunu yaptı.

Dimon savaş ve yaptırımların Rusya büyümesini yılın ortasına kadar yüzde 12.5 düşüreceğini belirtti. Dimon "Ekonomistlerimiz, Rus gazına yüksek derecede bağımlılığı olan Euro Bölgesi'nin 2022'de yüzde 2 civarında büyümesini bekliyor. Sadece 6 hafta önce bu oran yüzde 4.5'ti. ABD ekonomisinin ise büyüme tahminini yüzde yüzde 3'ten yüzde 2.5'a çektik." diye konuştu.

Pandemi sonrası Fed ve ABD hükümetinin doğru adımları arttığını belirten CEO, Fed para politikasında sıkılaşmaya gittikçe piyasaların volatil seyredebileceğini ancak reel ekonomide etkileri olmadıkça Fed'in endişelenmemesi gerektiğini belirtti.