Ekonomistlerden enflasyon yorumu: 3 ayda asgari ücretin bin lirası buharlaştı

Ekonomistlerden enflasyon yorumu: 3 ayda asgari ücretin bin lirası buharlaştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici fiyatlarının martta aylık yüzde 5,46 artarak yıllık yüzde 61,14 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) martta tüketici fiyatlarının yüzde 11,93 arttığını, 12 aylık artış oranınsa yüzde 142,68’i bulduğunu kaydetmişti.

MB’nin politikalarının enflasyonda düşüşü getirmediğine dikkat çeken BlueBay Asset Management’tan Timothy Ash, manşet enflasyon, ÜFE ve çekirdek enflasyon göstergelerinin tamamının yükseldiğine dikkat çekti. Ash, MB’nin politikalarının enflasyondaki ana neden olduğunu Ukrayna savaşınınsa durumu sadece kötüleştirdiğini söyledi.

Eski MB başkan yardımcısı: İktisat kuramına ters

Merkez Bankası’nın eski başkan yardımcısı Fatih Özatay, AKP döneminde enflasyonun seyrini paylaşarak ”İktisat kuramına ve en az 50 yıllık dünya deneyimine ters davranmaktan vazgeçmeli” dedi.

İktisatçı Sönmez: Gıdada artışın doğruluğu şüpheli

İktisatçı Mustafa Sönmez, harcamalarda yüzde 25 payı olan gıdada mart artışının doğru ölçülmediği görüşünde.

Gürses: Son 20 yılda böyle hızlı bir kayba tanık olunmadı

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, asgari ücretlilerin ve emeklilerin satın alma gücünün dörtte birinin eridiğini belirterek, son 20 yılda böyle hızlı bir kayba tanık olunmadığını söyledi.

Demir: Asgari ücretin alım gücü 1000 TL eridi

Akademisyen Oğuz Demir, asgari ücretin ilk üç ayda 1000 TL eridiğini belirtti.

Akademisyen Yeldan: Bilime karşı mücadelenin bedeli

Prof. Dr. Erinç Yeldan, enflasyondaki yükseliş grafiğini ”Bilime, bilimsel akla ve bilimin gereklerine karşı yürütülen mücadelenin bedeli” notuyla paylaştı.

Dünya yazarı Oğuz: Normalleşme çok uzun zaman alacak

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, enflasyon rakamlarının ardından bugünkü yazısını paylaşarak ”Hiperenflasyon sürecindeki ülkemizin normalleşmesi çok uzun zaman alacak. Üstelik vicdanı dışlayan her adımda ekonomi daha da bozulacak. Tedbir? Ufukta görünmüyor. Nitekim bunca yanlıştan bir doğru çıkmaz” dedi.