İran Türkiye'ye doğalgaz akışını kesti! 'Arıza' dendi ama BOTAŞ sanayi kuruluşlarını uyardı

İran Türkiye'ye doğalgaz akışını kesti! 'Arıza' dendi ama BOTAŞ sanayi kuruluşlarını uyardı
İran Milli Gaz Şirketi Türkiye'ye doğal gaz iletimini 10 gün süreyle durdurduğu açıkladı. İran gaz kesmenin gerekçesini 'teknik bir arıza' olarak gösterdi. Bu gelişme üzerine BOTAŞ, yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarında sınırlandırma olacağını duyurdu.

İran Milli Gaz Şirketi'nin (NIGC) Gürbulak giriş noktasından Türkiye'ye doğal gaz iletimini 10 gün süreyle durdurduğu bildirildi. Gerekçe olarak 'teknik bir arıza' gösterildi. Ayrıca BOTAŞ, yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarının sınırlandığını duyurdu.

İran, teknik arıza gerekçesiyle Türkiye'ye doğal gaz arzını 10 gün süreyle durdurdu.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) duyurusuna göre, NIGC tarafından Türkiye'ye sağlanan gazın teslimat basıncı ve miktarı 17 Ocak itibarıyla azalmaya başladı ve doğal gaz alımı günlük kontrat miktarının yaklaşık üçte biri seviyesine kadar düştü.

İran 'teknik arıza' dedi

NIGC tarafından BOTAŞ'a yapılan bildirimde, teknik bir arıza gerekçe gösterilerek, Gürbulak noktasından Türkiye'ye doğal gaz arzının mücbir sebepten dolayı 20 Ocak 2022 tarihinden itibaren 10 gün süreyle yapılamayacağı bildirildi.

BOTAŞ'tan sanayiye kısıtlı doğalgaz

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarını sınırladı. Yazıda Kademe 1 hesabı dışındaki hesaplamalarda yer alan hesaplamadaki aylık tüketim miktarının 1 güne karşılık gelen miktarın yüzde 60'ı kadar gaz çekme talimatı verildi.

Dünya'da Mehmet Kaya'nın haberine göre, BOTAŞ yazısında kısıtlama kararının gerekçesi kış nedeniyle talebin artması ile yurt dışı tedarikçilerin kesintileri olarak açıklandı. Yazıda talimata uyulmaması halinde sözleşmelere göre ceza uygulanacağı belirtildi.

BOTAŞ yazıda kısıtlamanın süresine ilişkin bir açıklama yapmadı.