İkinci El Satışında Yüzde 40 Düşüş! İşte 3 Nedeni

İkinci El Satışında Yüzde 40 Düşüş! İşte 3 Nedeni
Yüksek faiz ve sıfır araç kampanyaları, ikinci el araç satışlarını vurdu. Noterlerde işlem sayısı geçen yıla göre %40 düştü. İstanbul'da yoğunluk yaşanan noterlerde sessizlik hakim. Yatırım amaçlı araç alımları da durma noktasına geldi.

İkinci el satışlarını etkileyen nedenlerden biri olarak vatandaşların arabayı yatırım aracı olarak görmenin dışında yüksek faizli mevduat hesaplarına yönelmeleri yatıyor.

Otomobil satışı yapan bayilerin sıfır araç fiyatlarını kampanyalarla düşürmesi de ikinci el otomobil satışlarını düşüren etken olarak göze çarpıyor. Buna ek olarak halen bazı galericilerin ikinci el ve görece yüksek kilometre araçları sıfır fiyatına yakın satması da dikkat çekiyor.

Bir başka neden olarak artan araç bakım maliyetleri, benzin giderleri ve otomobil sahipleri üzerindeki ağır vergi yükü gösteriliyor. MTV'nin zamlarla geldiği nokta araba hayali kuran vatandaşları geri durmaya zorluyor.

Bakırköy 24’üncü Noterliği Başkatibi Ahmet Turan, ikinci el otomobil piyasasında durgunluk yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Geçen yıla göre bu yıl ortalama yüzde 40 ikinci el otomobil satışında bir düşüş var. Bunun farklı nedenleri var. Şu anda 7 Temmuz itibariyle ‘Güvenlik Paketi’ ile ilgili bayilerin yapmış olduğu sıfır araçlarda kampanyanlar var. Bu nedenle vatandaş sıfır araca yönelmiş durumda. Dolayısıyla bu da ikinci el otomobil satışını olumsuz etkiliyor. Bu durum noter işlemlerini olumsuz etkiledi. Geçen sene sadece bizim bulunduğumuz oto galericiler sitesinde günlük 400 araç satışı yapılıyordu. Bu rakam bu sene 150’ye düşmüş durumda. Vatandaş artık aracı yatırım aracı olarak görmüyor. Şu anda vatandaşlar nakit parasını faizde kullanıyor. Dolayısıyla otomobil satışı eskiye göre azalmış durumda. Bu da noter işlemlerini olumsuz etki ediyor."