İbrahim Kahveci: Vergilere yüzde 36, maaşlara yüzde 20 zam

Halk TV'de Neden Sonuç programında İbrahim Kahveci, "Devlet kendi vergisini yüzde 36,20'den alırken memur ve işçilere yapılacak zammı ise enflasyon oranında yani yüzde 20'den yapacak" dedi.

TÜİK'in TÜFE rakamlarını neden mucizevi bir şekilde yüzde 20'nin altında tutmakta ısrar ettiğini Yİ-ÜFE rakamını vererek açıklayan İbrahim Kahveci, "Üretici fiyatları aylık yüzde 5.24 arttı yıllıkta yüzde 46.31 artığını açıklandı. Üretici fiyatlarında hiç bir zaman hata olmuyor, sürekli beklenen rakamlar geliyor. Ama tüketici fiyatında her zaman tahminlerin altında geliyıor. TÜİK yine başardı bugün yıllık enflasyonu yüzde 19.89 olarak açıkladı. Bu ay yeniden değerleme oranı belirlendi. 2022'nin yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak açıklandı. Yani devletin vergi artış oranı belli oldu. Yeni yılın zamları yüzde 36 olacak. Devletin vergileri yüzde 36 artarken işçinin memurun maaşları TÜFE'ye göre yani yüzde 20 olacak. İşte TÜİK'in enflasyonu yüzde 20 olarak açıklamasındaki mucizenin sebebi" dedi.

ibrahim-kahveci.jpg

Enflasyon yüzde 19.89 Yeniden Değerleme Oranı ise yüzde 36.20

2022'deki vergi, harç ve cezalara uygulanacak zam oranının belirlenmesinde kullanılan yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak açıklandı. Halk arasında devlet enflasyonu denilen yüzde 36,20 devletin vergi sistemimizdeki pek çok vergisel rakam, tarife, zam, ceza, istisna tutarı ve benzerinin belirlenmesinde kullanılıyor. Yani yeni yılda uygulanacak bazı vergi artışları, maktu harçlar ve damga vergisi, trafik para cezaları, diğer bazı cezalar, pasaport ve diğer değerli kağıt bedelleri, emlak vergisi yüzde 36.20'den hesaplanacak. İşçi, memur ve emeklilere verilecek zam ise enflasyon oranına göre hesaplanıyor.