İbrahim Kahveci ve Ozan Gündoğdu, Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı

İbrahim Kahveci ve Ozan Gündoğdu, Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı
Merkez Bankası, yüzde 18 olan politika faizini yüzde 16'ya indirdi. Kararın ardından Türk lirası yüzde 2,5 oranında değer kaybetti. İbrahim Kahveci ve Ozan Gündoğdu Merkez'in kararını ve TL'deki değer kaybınını halktv.com.tr'ye yorumladı. Kahveci, 'Merkez Bankası ekonomiyi yıkıyor' derken, Gündoğdu ise 'Bu arabanın freni yok' ifadesini kullandı.

Halk TV'de ekrana gelen Neden Sonuç programında ekonomi rakamlarını yorumlayan İbrahim Kahveci, Merkez'in faiz kararı için, "Merkez Bankası zinciri kopardı, dövizi saldı" dedi. Kahveci, "Merkez Bankası şok üzerine şok yapıyor piyasaya. Ekonomiyi yıkıyor. Bunun acı faturasını sonra ödeyeceğiz" dedi.

'Bu arabanın freni yok'

halktv.com.tr yazarı Ozan Gündoğdu ise Merkez Bankası'nın kararı hakkında, "Son derece virajlı bir yola girdi artık para politikası ve bu arabanın freni yok" ifadesini kullandı.

Bahsettiği 'virajlı yolda' kaza yapmamanın mümkün olmadığını ifade eden Gündoğdu, 'kaza'dan kastının 1994'te veya 2001'de Türkiye'nin yaşadığına benzer bir "ödemeler dengesi krizi" veya bir "finansal kriz" olduğunu açıkladı.

"1994'te ve 2001'de yaşadığımız yapısal koşullar şu anda Türkiye'de var ama krizi tetikleyecek unsurun ne olduğunu bilmiyoruz" diyen Gündoğdu kararın bu 'yapısal koşulları daha da olgunlaştırdığını belirtti.

'Sürdürülebilir değil'

2001 yılındaki krizin bir anayasa kitapçığından çıktığını ifade eden Gündoğdu, "Anayasa kitapçığı krizi tetikleyen unsurdu. Krizin yapısal koşulları vardı ve bir tetikleyici unsura ihtiyaç duyuyordu. Şimdi, aynı yapısal koşullar, yine piyasalarda var. Şimdi de, yeniden bir tetikleyici unsur bekleniyor" dedi.

Söz konusu tetikleyici unsurun ne olacağını bilmediğini ve 2001 koşullarının neredeyse aynısının piyasalarda hakim olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Bu gerginlik sürdürülebilir bir gerginlik değil" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası'nın hangi sebeple böyle bir karar aldığı hakkında da konuşan Gündoğdu, "Burada bir büyüme hikayesine ihtiyacı var, AKP'nin. Bu hikayenin gerçekleşmesi için de faizlerin düşmesi şart ama bu sürdürülebilir bir yol değil. Bir buçuk yıl boyunca böyle gergin bir piyasa yönetilemez" diyerek sözlerine son verdi.