İbrahim Kahveci ve Mehmet Tezkan doların neden düştüğünü anlattı

Günlerdir yükselişini sürdüren ve 9.30 seviyesinin üzerini gören dolar dün gece saatlerinde ilk kez düşüş eğilimi gösterdi. Kahveci, düşüşe ilişkin, "Yurt dışında piyasaların olumlu bir hava esmesi yurt içini de etkiledi" derken, Mehmet Tezkan ise kamu bankalarının piyasaya dolar sattığını ifade etti.

Haftanın ilk işlem gününde 9.27'yi aşarak başlayan ve üst üste 10 işlem gününde rekor kıran dolar kuru dün gece 9.20 seviyelerine kadar indi.

Halk TV'de Seda Selek ile Neden Sonuç programında Ekonomist İbrahim Kahveci ve gazeteci Mehmet Tezkan değerlendirmelerde bulundu.

Kahveci, "Bence karma bir hareket. Yurt dışında piyasaların olumlu bir hava esmesi yurt içini de etkiledi. Yurt dışına bağlı olarak bir düşüş yaşandı bunun yanına yurt içinden de karma etkiler geldi. Dün piyasalarda 'Acaba Merkez Bankası indirmeye bilir mi?' gibi düşünceler... Faiz, pas geçse de, geçmese de ana trend değişmeyecek. Ana trendi, piyasayı sakinleştirici yönde alınacak kararlar değiştirir." dedi.

Kahveci şöyle devam etti:

Merkez Bankası iktisadi düşünce ile değil, siyasi düşünce ile karar alıyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyelerinin ne karar vereceklerini kendileri de biliyor mu merak ediyorum.

Dün, karma bir hareket yaşandı. Yurt dışındaki piyasaların olumlu havası Türk Lirası'na da olumlu yansıdı. Aynı zamanda yurt içinde de Merkez Bankası'nın faiz indirmeme, sabit bırakabilir düşüncesi de bu fiyatları etkiledi.

Üçüncü bir şık olarak piyasaya döviz mi satıldı bu da konuşuluyor.

'Kamu bankaları piyasaya dolar satmış'

Tezkan, "Dolar 9'un biraz altındayken kamu bankaları aracılığıyla piyasaya dolar satılmış. 9'un altında tutmak için ama bunda da başarılı olamamışlar. Dolar 9'un üzerine çıktı. 9,37'ye kadar yükseldi. Kamu bankaları piyasaya dolar satmış, bana verilen bilgi bu." dedi.