Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması: Döviz büroları tebliği piyasaya müdahale değil

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması: Döviz büroları tebliği piyasaya müdahale değil
Dün akşam Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na TL’nin değerini koruma esnasında yürüteceği operasyonda 'işlem limitlerini belirleme yetkisi' verildi. Bu yetkinin bakanlığın müdahalesinin önünü açacağına dair yapılan haberler üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada döviz büroları tebliğindeki 'işlem limitlerini belirlemeye' ifadesinin sadece kimlik ibrazını yönelik olduğunu, piyasaya müdahale amacı taşımadığını belirtti. Yapılan düzenlemeyi halktv.com.tr'ye değerlendiren Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Böyle bir şey yapılırsa döviz direk karaborsaya düşer. Tahtakale birinci piyasa haline gelir. Bu düzenlemenin zamanlaması çok kötü oldu. Böyle bir düzenlemenin hayata geçirileceğini düşünmüyorum. Ama Hazine ve Maliye Bakanlığı'na böyle bir yetki verilmesi kafalarında böyle bir olasılık olduğunu gösteriyor. Bu hükümetin ne yaptığı konusunda hiç birimizin bir fikri yok. Belki gelecek olan tepkiler ile bu düzenlemeyi uygulanmadan kaldırırlar. Daha önce çeklerin ödenmesine dair bir kanun çıkarmışlardı. 2 saat sonra da uygulamıyoruz dediler. Şimdi bu Hazine'ye verilen sınırlama yetkisi hiç kullanılmadan kaldırılabilinir" dedi.

Serbest piyasaya müdahale kesinlikle söz konusu değil

Bakanlık açıklamasında düzenlemeyle döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimlik ibrazı limitinin 100 doların üstü ve karşılığı Türk Lirası olarak yeniden belirlendiğini hatırlattı. Açıklamada söz konusu değişiklikte 'işlem limitlerini belirlemeye' ifadesinin ise kimlik ibrazına yönelik olduğu ve bu ifadenin 100 dolar limitini artırma veya azaltmaya yönelik bir yetkilendirmeyi ifade ettiği vurgulandı.

Bakanlık ilgili açıklamasında döviz alım satımının piyasada alıcılar ve satıcılar arasında serbestçe gerçekleştiği ve düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesinin kesinlikle söz konusu olmadığı ifade edildi.