Hangi Trafik Cezalarına İtiraz Edilir? Trafik Cezasına İtiraz Süresi Kaç Gün?

Hangi Trafik Cezalarına İtiraz Edilir? Trafik Cezasına İtiraz Süresi Kaç Gün?
Aracınıza kesilen trafik cezasını haksız yere aldığınızı düşünüyorsanız, kesilen cezaya internetten itiraz edebilirsiniz. Hangi trafik cezalarına itiraz edilir? Trafik cezasına en geç kaç güne kadar itiraz edilir?

Trafik cezaları, trafik kuralları ihlal edildiğinde verilen yasal yaptırımlardır. Ancak, bazen trafik cezaları yanlışlıkla veya haksız bir şekilde kesilebilir. Üstelik park cezası gibi hatalı olsanız dahi itiraz edebileceğiniz cezalar var. Hangi trafik cezalarına itiraz edilir? Konusunu haberimizde derleyelim.

Hangi Durumlarda Trafik Cezalarına İtiraz Edilir?

  • Araç plakasının yanlış okunması veya yanlış bir araca cezanın kesilmesi gibi durumlar yanlış kimliklendirmeye yol açabilir. Örneğin, hiç geçmediğiniz bir yolda kesilen hız limiti aşımı cezası bu durumlar arasında yer alır.
  • Hiç kimse aynı hareketinden dolayı iki defa cezalandırılamaz. Bu sebeple aynı hareketinizden dolayı hakkınızda iki defa trafik cezası düzenlenirse, bir tanesine itiraz edebilirsiniz.
  • Size ulaştırılan ceza tutanağında herhangi bir delil yer almıyorsa cezaya itiraz edebilirsiniz.
  • Yüz yüze kesilmeyen cezalarda tebliğ süresi 10 gündür. 10 günden sonra tarafınıza tebliğ edilmiş cezalara itiraz hakkınız bulunur.
  • Radar uyarı levhası olmayan yollarda kesilen cezalarda da itiraz hakkınız bulunmaktadır.
  • Trafik cezası genellikle trafik polisleri, trafik kameraları veya diğer izleme yöntemleri ile bir trafik ihlali tespit edildiğinde kesilir. Bu ihlalin doğru bir şekilde tespit edilip edilmediği önemlidir. Eğer trafik ihlalinin haksız yere tespit edildiğini düşünüyorsanız, bu durumu kanıtlayacak delilleri sunmanız gerekebilir.

542916-1180292447.jpg

Yukarıdaki durumlardan herhangi birine maruz kalmışsanız itirazınızı sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda online olarak https://vatandas.uyap.gov.tr üzerinden de yapabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Süresi Kaç Gündür?

Para cezalarına itiraz, cezanın tebliğini izleyen 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemelerine yapılmalıdır.

İdari yaptırımlara itiraz ise cezanın tebliğini izleyen 30 gün içinde İdare Mahkemesi’ne yapılmalıdır.