Hacer Foggo: İnanılmaz hikayeler var

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi kurucusu Hacer Foggo, Halk TV'de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programına konuk oldu. Foggo soruları yanıtladı.

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi kurucusu Hacer Foggo, Halk TV'de Türkiye'nin yoksulluk gerçeği ile ilgili bilgiler verdi. Foggo'ya sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

İsmail Küçükkaya: Çocuklarımız için ne yapabiliriz?

Hacer Foggo: Çocuklara sıcak yemek dağıtmak konusunda İBB, Beylikdüzü Belediyesi, Mersin Belediyesi, mahalle mutfaklarıyla çalışma yapıyor. Şişli Belediyesi'nin çok güzel gıda bankası projesi var. Şu anda faaliyete geçmiş durumda. Bu yayılacak ama aslında devletin yerel belediyelerle birlikte işbirliği yaparak bu projeyi yaygınlaştırması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı 2019-2023 stratejik eylem palanında buna yer vermiş, her ne kadar CHP milletvekillerinin önerisi reddedilse de yemek konusunda aslında bu stratejik eylem planında var. Ve uygulanması gerekiyor. 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan başlayarak bütün Türkiye'ye yayacağız' demişler ama uygulamamışlar.

İsmail Küçükkaya: Sizden duymuştum. 'Yoksulluk meselesi bugüne kadar bildiğimiz alıştığımız yoksulluğa benzemiyor' demiştiniz. Çocuklarımız sağlıklı gıdaya erişemedikleri için diye başladınız. Oda da fiziksel ve zihinsel gelişimi ile ilgili tespitlerde bulunmuştunuz, onu bir hatırlatır mısınız?

Hacer Foggo: Sağlık Bakanlığı stratejik eylem planında yer alan Hacettepe Üniversitesi'nin 2019 yılında yaptığı araştırmada Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bodurluk oranın yükseldiği yüzde 36'larda olduğu, Türkiye genelinde yüzde 4'lerde olduğu ortaya çıkmıştı. Şimdi 2023 yılında yeniden bir rapor ortaya çıktığında biz bu oranı ne kadar yüksek olduğunu göreceğiz.

'İnanılmaz hikayeler var'

Özellikle devlet okullarında kapı önüne gittiğiniz ailelerle konuştuğunuz zaman bu durumun ne kadar facia olduğunu görüyorsunuz. Benim de sohbet ettiğim ailelerde çocuklara muz aldığımız zaman sınıfta yiyemeyen çocuklar olduğu için oturmuş anneler kendi aralarında karar vermişler. Muz koymama kararı... İnanılmaz böyle hikayeler var.

İsmail Küçükkaya: Gündemde olan bir ekmek meselesi var bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?

Hacer Foggo: Ekmek olmazsa olmaz neden çünkü yine ailelerle konuştuğum zaman sadece çocuklarına yarım ekmek, bir parça ekmek bazen hiç ekmek bile koyamıyoruz sözünü söyleyen aileler var.

'Ekmeğin 7.5 lira olması açlık demek'

İsmail Küçükkaya: Ekmeğin 7.5 lira olması ne demek?

Hacer Foggo: Ekmeğin 7.5 lira olması açlık demek, bir ailede iki tane çocuk olduğunu düşünün, üç öğün yemek yediklerini düşünün, o evde günde dokuz ekmek alındığını düşünün ya da altı ekmek alındığını düşünün. Asgari ücreti de göz önüne aldığımız zaman bu oranı çarptığınız zaman aylık inanılmaz bir maliyet ortaya çıkıyor.

İsmail Küçükkaya: 'Askıda Hayatlar' ne demek ?

Hacer Foggo: Özellikle pandemi sonrasında yoksul mahallerde ve derin yoksulluk yaşayan mahallelerde askıda hayatlar başladı. Fırına gidip askıda ekmek var mı? Pastanelere gidip askıda bir pasta diyen insanlar var. Aslında kitabın anlamı bu askıda bir hayat. O askının kendilerine o günlük ihtiyaçlarına ve temel ihtiyaçlarına bağlanmış insanlar.

İsmail Küçükkaya: Kılıçdaroğlu nasıl bakıyor bu konulara?

Hacer Foggo: Sayın Genel Başkanımızın söylediği bir söz var. Ben ondan dolayı ordayım zaten. 'Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek' bu kendisinin sözü. Bunun arkasında yatan şey aslında hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi demek. Okullarda beslenme programı demek, hiçbir çocuğun aç yatağa girmemesi demek. Okul devamsızlılığının azalması demek. Her yerde ücretsiz kreş programı ve okul sosyal hizmetlerinin olması demek. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek demek yoksulluğun aynı zamanda bir insan hakları ihlali olduğu, çocuk hakları ihlali olduğu, kadın hakları ihlali olduğu demek.

İsmail Küçükkaya: Uyuşturucu kullanımı hem yaş itibariyle düşüyor hem de yaygınlaşıyor mu?

Hacer Foggo: Kesinlikle öyle. Zaten ziyaret ettiğim evlerde de annelerin anlattıkları, eşlerin anlattıkları evdeki şiddetin gittikçe fazla olduğunu görüyoruz. Halüsinasyon gören uyuşturucu kullanan gençlerin olduğu çok fazlada örnek vermek istemiyorum. Çok acı dramlar yaşanıyor. Bizim yapmamız gerek şey tedavi merkezlerini bir önce çoğaltmak yani önlemeye yönelik şeyler yapmalıyız.

İsmail Küçükkaya: Kadınlar ve hijyen pedi konusunda neler söyleyeceksiniz?

Hacer Foggo: Geçen hafta İBB kız öğrenci yurtlarında ücretsiz ped dağıtımı başlattı. İnanılmaz bir tepki geldi. Benim anlamadığım şey. Özellikle lisede benim görüştüğüm bir öğretmen 200 tane kız çocuğun pede ulaşamadığını ve bu konuda çok üzüldüğünü söylemişti. Bu nasıl çözülebilir özellikle ortaokulda ve liselerde çocukların gittiği tuvaletlerde böyle uygulama yapabilir. Orada bir makineden ücretsiz olarak alabilirler.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :