Evde elektrik üretiminin yolu açıldı

Evde elektrik üretiminin yolu açıldı
EPDK kararıyla üretimi yaygınlaştırmak üzere apartman, site, villa gibi alanlarda vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle güneşten elektrik üretimi kapasite sınırı 10 kW’den 25 kW’ye çıkarıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 10 Mart tarihinde yaptığı toplantıda alınan karar Resmi Gazete'de yayınlanarak apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi ticari olmayan alanlarda 10 kilowatta Kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi.

Yani söz konusu alanlarda lisanssız güneş enerjisi yatırımı için bir sayaca bağlı 10 kW olan kapasite üst sınırı 25 kW'ye yükseltildi. Alan müsaitse birden fazla sayaca bağlı yatırım yapmak da mümkün olabilecek.

Bloomberg HT'den Tahsin Akçan'ın haberine göre, ticari güneş enerjisi yatırımları uzun zamandır teşvik edilirken, söz konusu kararla elektrik kesintilerinin ardından bireysel elektrik üretim kapasitesinin ve ihtiyaç fazlasının elektrik şebekesine enterge edilme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Şubat ayında rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamı genişletilerek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önü açılmıştı. Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına yüzde 18 KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında da dördüncü bölge vergi indirimi uygulanacak.

25 KW yatırımın maliyeti ne kadar?

Sektör yetkilileri 10 kW kapasite için 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım gerekirken, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (300 bin TL'ye yakın) yatırım gerektiğini belirtiyor.

10 kW güneş enerjisi elektrik üretim sistemi ile bir evin elektrik ihtiyacı için evde klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar gibi elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama 1400 Kwh'ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.

100-120 metrekare alan gerekiyor

Çatı GES santrali kapasitesinin 25 kW'ye çıkarılmasıyla çok daireli siteler gibi alanların ortalama 5 yıl içerisinde yatırımın geri dönüşü şartıyla ihtiyacını karşılayıp dönem ve mevsim olarak değişen miktarlarda ihtiyaç fazlasını şebekeye satması mümkün olabilecek.

Çatı güneş enerjisi sistemi kurmak için ilk olarak bulunulan ildeki elektrik dağıtım şirketine başvurarak izin almak gerekiyor. Ayrıca sistemi kuran şirket tarafından projelendirme prosedürü yerine getiriliyor. 10 kW kapasiteli çatı sistemi kurmak için ortalama 60 metrekarelik alan gerekirken, 25 kW kapasiteye göre yeni teknoloji paneller dikkate alındığında 120-150 metrekarelik alan gerekeceği belirtiliyor.