Gazprom, Avrupa'ya gaz akışını tamamen kesti

Gazprom, Avrupa'ya gaz akışını tamamen kesti
Rus petrol devi Gazprom, Avrupa'ya en çok gaz akışı sağlayan Kuzey Akımı boru hattının sızıntı nedeniyle süresiz olarak kapatıldığını duyurdu. Gazprom'un bu hareketine karşılık Beyaz Saray'dan, "Rusya gazı silah olarak kullanıyor" açıklaması geldi.

Rusya, Avrupa'ya yönelik gaz akışını "belirsiz bir süre boyunca" durdurma kararı aldı. Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattının akışı Gazprom tarafından tek taraflı olarak durduruldu. Gazprom'dan, "Rutin işlemler sırasında sızıntı tespit edilmesi nedeniyle akış süresiz askıya alındı" açıklaması yapıldı.

AFP'de yer alan habere göre, Kuzey Akım, bir türbin tamirine kadar "tamamen" durduğunu duyurdu. Haberde, "Rus devi Gazprom, Avrupa'daki teslimatlar için hayati önem taşıyan Kuzey Akım gaz boru hattının, bir bakım operasyonundan sonra cumartesi günü hizmete yeniden başlayacağında, bir türbin onarılana kadar 'tamamen' durdurulacağını duyurdu" ifadeleri yer aldı.

Kuzey Akım 1 türbinlerine bakım yapan Siemens Enerji ise böyle bir sızıntının boru hattının çalışmasını durdurmaması gerektiğini söyledi. Siemens Enerji yaptığı açıklamanın devamında, sızıntının tespit edildiği Portovaya kompresör istasyonunda Kuzey Akım 1'in çalışmasını sağlayacak başka türbinlerin de bulunduğu ifadelerine yer verdi.

Beyaz Saray'ın tepkisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Avrupa'ya gaz gönderen boru hattının kapatılmasıyla ilgili olarak İngiliz haber ajansı Reuters'a gönderdiği e-postada, "Rusya'nın enerjiyi Avrupalı tüketicilere karşı bir silah olarak kullanmaya devam etmesi ne yazık ki şaşırtıcı değil" dedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, ABD ve Avrupa'nın yeterli arzın mevcut olmasını sağlamak için iş birliği yaptığını söyleyerek, "Bu çabaların bir sonucu olarak, Avrupa gaz depoları kritik kış sezonuna kadar dolacaktır. Yine de bu çabalar tek başına yeterli olmayacaktır. Avrupa'daki endişe verici enerji tablosunu ele almak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yaptırım uygulamak amacıyla aralık ayı başında Rusya'dan ham petrol ihracatını, iki ay sonra da rafine ürün ihracatını yasaklamayı planlıyor. G7 ülkeleri, Moskova'nın savaş gelirlerini azaltmayı ve petrolün küresel piyasalara akışını sürdürmeyi amaçlayan Rus petrolüne bir fiyat sınırı getirmeyi dün resmi olarak kabul etti.

Etiketler :