Fed'den küresel piyasaları etkileyecek sinyal! Faiz artırımı hızlanacak

Fed'den küresel piyasaları etkileyecek sinyal! Faiz artırımı hızlanacak
Fed Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun gerilemeye başlamaması halinde Fed politika yapıcılarının bu yıl faiz artırımlarını hızlandırmayı değerlendireceklerini söyledi.

Washignton’da düzenlenen bir konferansta konuşan Powell, “Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde tepe yapacağına ve yılın ikinci çeyreğinde enflasyonda düşüş konusunda daha fazla ilerleme yaşanacağına ilişkin beklentimiz devam ediyor” dedi.

Powell, “Enflasyonun bu beklentilerden uzak düşmesi halinde faiz artırımlarında daha hızlı hareket etmeye ihtiyaç olduğu sonucuna varabiliriz ve eğer böyle olur ise gerekeni yaparız” değerlendirmesinde bulundu.

‘Gerekirse 50 baz puan artırırız'

Eğer ihtiyaç olduğunu hissederler ise herhangi bir toplantıda faiz oranını 50 baz puan artırabileceklerini de vurgulayan Powell, “Eğer faizi bir toplantıda veya toplantılarda 50 baz puan artırmanın uygun olduğunu düşünürsek, bunu yaparız” diye konuştu.

Fed son faiz toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırmıştı. Beklentiler de Fed’in bundan sonraki faizleri 25’er baz puan artıracağı şeklindeydi. Fed’in faizleri 50 baz puan olarak artırması para politikasında sıkılaşmanın daha da sertleşeceği anlamına geliyor.

Enflasyon FED'i zorluyor

ABD’de enflasyon verilerinin bir süredir beklenenden yüksek gelmesi, Fed’i para politikası konusunda sıkıştıran en önemli unsur. Geçtiğimiz yıl corona virüsü pandemisinin ardından tedarik zinciri ve talep sorunları nedeniyle yükselmeye başlayan enflasyon, Fed’i gevşek para politikasından dönmeye zorlamıştı.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından yaşanan arz sorunları ve enerji fiyatlarında gerçekleşen artış, enflasyon konusundaki endişeleri iyice tetikledi. Powell, Mart ayı toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin gıda, enerji ve diğer emtia fiyatlarını ve enflasyon baskılarını artırdığını belirtmişti.

ABD’de enflasyon şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 artarak son 40 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Ocak ayında ise yıllık enflasyon yüzde 7,5 olarak kaydedilmişti.

Ne olmuştu?

ABD Merkez Bankası (Fed), 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltmişti Fed Başkanı Powell karar sonrası yaptığı basın açıklamasında bilançonun büyüklüğünün azaltılmasının beklendiğini ifade etmişti.

İşsizlik tahminleri değişmedi

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri bu yıl ve gelecek yıl için işsizlik oranı beklentilerini değiştirmediler.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 3,5 olarak kaldı. 2024 yılı için beklenti yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya çıkarılırken, uzun dönem işsizlik tahmini yüzde 4,0 olarak bırakıldı

ABD'de Şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 3,8 seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranı COVİD-19'un etkilerinin zirve yaptığı 2020 Nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini görmüştü.