Faiz kararının sonucu ne olacak: İki gelişmeye bağlı döviz kuru ihtimalleri

Faiz kararının sonucu ne olacak: İki gelişmeye bağlı döviz kuru ihtimalleri
Merkez Bankası'nın perşembe günü olası faiz indirimini fiyatlayan piyasa oyuncuları doları bugün 8.70'in euro'yu ise 10.23'ün üzerine taşırken kararın olası etkileri tartışılmaya başlandı.

Olası indirim kararının dolar ve euro başta olmak tüm döviz kuru fiyatlarını Türk Lirası karşısında yukarı itmesi fiyatlandırırken dünyadaki iki gelişme de dengeyi yukarı ya da aşağı bozabilecek nitelikte değerlendiriliyor.

Piyasa oyuncularının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı dışında fiyatladığı gelişmelerden biri hükümetinin dünya çapında dev emlak şirketi Evergrande'ı kurtarıp kurtarmayacağına ilişkin kararı. İkincisi ise ABD Merkez Bankası FED'in 'tapering' (varlık-tahvil alımlarını sınırlandırma) kararı.

Birbirini etkileyecek bu iki karar, Merkez'in kararını döviz kuru üzerindeki sonuçlarını da şekillendirecek. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, Çin ve ABD'de bugün ve yarın alınacak bu iki karar sonrası

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında konuyu değerlendirdi. Yıldırım'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

-Birincisinde (Çin'in kararı) işlerin ters gitmesi, ikincisinde (ABD'nin kararı) kararı Türkiye lehine çevirebilir. Bunun da verdiği güvenle faiz indirim sürecine girilirse son iki haftada yaşadıklarımızın devamı gelebilir.

-Çin’de batık emlak şirketi kaderine terkedilirse ilk gün dünya piyasaları karışacak, ardından FED’in tapering’i ertelese bile işleri toparlamaya yetmeyebilir.

-Türkiye için en iyi seçenek Çin’in emlak şirketini kurtarması ve devamında FED’in tapering’i ötelemesidir.

-Bu durumda TCMB tarafından başlatılacak bir faiz indiriminin piyasalara etkisi sınırlı kalabilir. Ama böyle bir ihtimal de, tavla oyununda en iyi zarı atmak gibi bir şey.

ÇİN YİNE KURTARACAK MI?

-Zaman sırasıyla gidersek son dönemde küresel piyasaların üzerinde dikkat kesildiği gelişmelerden biri Çinli emlak şirketi Evergrande’ın Salı günü ödemesini yapıp yapamayacağı. Ödemesini yapamadığında da, devletin 2014 yılında olduğu gibi, bir kez daha yardım edip şirketi yüzdürüp yüzdürmeyeceği piyasalar için belirleyici olabilir.

-Şirketin borcu 300 milyar dolar civarında. 1.8 milyon konut taahhüdü de var. Bu büyüklükteki bir şirketin çöküşü hem Çin emlak piyasası balonunu patlatabilir hem de finansal piyasaları vurabilir.

-Muhtemelen bir kurtarma daha gelebilir ama garantisi yok. Piyasalar da bundan dolayı diken üzerinde.

-Dünyada ikinci gelişmeyi ise çarşamba günü 8 yılın ardından FED’in ikinci tapering veya tahvil alımlarını azaltma kararını verip vermeyeceği oluşturacak. Tapering’in açıklaması ağustos ayında Jackson Hole toplantılarında Başkan Jerome Powell tarafından yapıldı. Şimdi zamanlamasının adı konulacak ve tapering’in ne kadar sürede tamamlanacağı belirlenecek. FED’in ekonomik öngörüleri yanında Başkan Powell’ın basın toplantısı da olacak.

-Ekonomik verilerin içeriğine göre piyasalar adeta papatya falı açıyor. Geçen hafta önce tapering yapmayacak tarafındaydı, sonra yapacak tarafına kaydı.

-İş Yatırım’dan Şant Manukyan ise FED’in normalde tapering sinyalini net bir şekilde vereceği görüşünde. Ama iki gelişmenin bankayı beklemeye itebileceğini ekleyerek şunları kaydetti: “İlki elbette Evergrande vakası. Muhtemelen şirket ödemelerini aksatacağını açıklayacak. Bu durum olası bir devlet müdahalesi olmazsa piyasaları etkileyeceğinden FED’i beklemeye itebilir. İkinci konu ise borç tavanının ne olacağıdır.”

-FED’in çarşamba günkü kararı ardından perşembe TCMB’nin faiz kararına sıra geliyor. Cumhurbaşkanı’nın konuşmaları, Merkez Bankası Başkanı’nın hedeflenecek enflasyonu manşet enflasyondan çekirdek enflasyona kaydırması, BDDK’nın 50 bin liradan fazla tüketici kredilerinin vadesini 3 yıldan 2 yıla indirmesi ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırması faiz indiriminin hazırlıkları gibi görünüyor.