Eskişehir'de üretilen bitki meraları ayağa kaldırdı! Hayvancılıkta ezberler bozuluyor
Eskişehir Orman Fidanlığı, hayvancılıkta et ve süt verimini artıran, erozyonla mücadelede etkili olan dört kanatlı tuz çalısı üretimini genişletti. 200 bin fidan, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde meralarla buluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen projede, tuz çalısının, Konya, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ ve Mardin gibi illerde yaygınlaştırıldığı belirtildi. Fidanlık Müdürü İzzet Bolatkıran, bu yıl üretilen tuz çalısı fidanlarının meralarda önemli bir fark yarattığını söyledi.
MERALARDA ÜRETİM ARTACAK
Bolatkıran, bitkinin özellikle tuzlu topraklarda yetişebildiğini ve toprak koruma çalışmalarında etkili olduğunu belirtti. Eskişehir'de bu sene üretilen 85 bin fidan, ülke genelindeki meralara gönderildi. Bolatkıran, "Talebe göre 1 milyon adete kadar tuz çalısı üretebiliriz" dedi.
EROZYON VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÇÖZÜM
Tuz çalısının derin kök yapısıyla toprağı tutma kapasitesine dikkat çeken Bolatkıran, bitkinin İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde kuraklık ve erozyonla mücadelede önemli bir rol oynadığını vurguladı. "Bu bitki, hem erozyonla mücadelede hem de hayvancılıkta verim artışında ciddi bir katkı sağlıyor" diye ekledi.
GELECEK PLANLARI
Fidanlık, 1937 yılından bu yana ağaç ve bitki üretimi yapıyor. Bugüne kadar 1 milyar orman ağacı ve tıbbi bitki üreten tesis, tuz çalısı üretimini önümüzdeki yıllarda daha da genişletmeyi hedefliyor.