Erdoğan'ın yaptığı bir deneme atışı

Geçtiğimiz günlerde doların bu hafta içerisinde 8.80 seviyelerini göreceğini söyleyen Ekonomist Selçuk Geçer, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değerlendirmesinin ardından tarihi rekorunu kıran dolara ilişkin, "Deneme atışı yapıyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT Haber'de faizlere ilişkin yaptığı değerlendirmenin ardından dolar tarihi rekorunu kırarak,  8,7795 TL'yi gördü. 

Geçtiğimiz günlerde Halk TV'de Savaş Kerimoğlu ile Günaydın Türkiye'de konuşan ekonomist Selçuk Geçer, "Bu hafta içerisinde 8.80 seviyelerini görürsek kimse şaşırmasın." ifadesini kullanmıştı.

Dün yaşanılan tarihi rekorun ardından değerlendirmede bulunan Geçer şunları söyledi: 

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındıktan sonra bir anda 7,20'ydi bir andan 8,60'a yükselmişti. Sayın Cumhurbaşkanının TRT'de yaptığı konuşmada söylediği cümle ile birlikte ben, 'Şimdi yükselir' dedim. 

'Tekrar 8.80'e oturur'

Ekonominin ne kadar zayıfladığını, kırılgan hale geldiğini görüyoruz hepimiz. ABD'de başkan Biden çıkıp, "Amerika ekonomisi çok süper, ben merkez bankası başkanı ile konuştum faizleri indirecek." dese, ortalık yıkılır. Bizimkiler ya bunun farkında değil ya da deneme atışı yapıyorlar. 'Biz faizi indirsek acaba ne olur? Dolar nasıl tepki verir' diye önden söylem hikayesini yapılıyorlar. Şu anda 8.62. Dolar 8.80'e vurdu, çok az durdu orada sonradan geriye geldi. Bu saatten sonra doların ateşi kolay kolay düşmez, muhtemelen tekrar 8.80'e oturur. Bir sonraki etapta ise 9.40'lara giden bir dolar kuru görürüz. 9.40'ı da gördün mü zaten psikoloji bozulur, çift haneli rakamlara doğru gider. 

Önceden bu yoklama sayın Berat Albayrak üzerinden yapılıyordu. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılıyor. Muhtemelen, faizi falan indiremeyecekler. Bu koşullarda faizleri indirirlerse, 10 lira falan olmaz dolar bu saatten sonra.