Enflasyon için net uyarı: Merkez hata yaptı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan (TEPAV), dikkat çeken bir değerlendirme notu geldi.
TEPVA'nın 19. Para Politikası Değerlendirme Notu’nda çarpıcı uyarılar yer aldı.
2025 yılına ilişkin enflasyon risklerine ve para politikasına dair değerlendirmede, Merkez Bankası'nın tahmin hatalarında bulunduğu ifade edildi.
Sözcü'den Leyla Aydoğan'ın derlediği habere göre, TEPVA Merkez'e, sadece faiz araçlarının yetersiz kalabileceği, yapısal reformlara acilen ihtiyaç duyulduğu uyarısında bulundu.
Enflasyon verilerini değerlendiren TEPVA'ya göre aşağı yönlü seyretse de enflasyonda yıl sonu hedefini tutturmak olası görünmüyor.
Raporda, son 6 ayda yıl sonu enflasyon tahminlerinin tam üç kez revize edildiği ve bunun yukarı yönlü olduğu anımsatıldı.
Faiz indirimi yapılan Para Politikası Kurulu toplantılarının ardından gelen bu revizyonların, para politikasına duyulan güveni zedelediği belirtilen notta faiz indirimlerinin beklentiler üzerinde yeterli etkide bulunmadığının altı çizildi.
Söz konusu durumun enflasyonla mücadeleyi zora soktuğu belirtilirken bazı mal ve hizmetlerdeki sert fiyat artışlarının ardından yapılan indirimlere ilişkin, fiyatlama süreçlerinde öngörü eksikliği ve kurumsal eşgüdüm zayıflığına işaret ettiği değerlendirmesi yapıldı.
MERKEZ'E ÖNERİLER
Merkez Bankası'nı eleştiren TEPVA öneriler de sundu. Buna göre, "para politikasında esneklik ve şeffaflığın korunması gerekiyor." Yine, "fiili politika faizinin sabit tutulması, üst bantta artış yapılması ve gerektiğinde gecelik faizlerin artırılmasına imkân tanınması" önerildi.
Bu stratejinin piyasa beklentilerini daha etkin şekilde yönlendireceği savunuldu.
"KURUMSAL BAĞIMSIZLIK, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ" VURGUSU
TEPVA raporunda küresel ve yerel öngörülmezlikler de yer aldı. Uyarı “kontrol edilebilir risklerin” azaltılmasına öncelik verilmesi yönünde oldu.
Notta, kurumlar arası koordinasyonun artırılması, güven inşası, şeffaf iletişim ve net karar süreçlerinin bu süreçte kilit rol oynadığının altı çizildi.
TEPVA reforma ihtiyaç olduğunu bildirdi. Faiz koridorunun yeniden düzenlenmesini ve repo faizinin politika faiziyle hizalanması önerildi. Mali disiplin, kurumsal bağımsızlık ve hukukun üstünlüğünü içeren yapısal adımların bir an önce hayata geçirilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi.