En Düşük Emekli Maaşı Değişti... Ek Ödemeler Hesaplara Bu Tarihte Yatacak

En Düşük Emekli Maaşı Değişti... Ek Ödemeler Hesaplara Bu Tarihte Yatacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik yüzde 11.68'lik ek zam açıklamasının ardından kök maaşların tamamında değişiklik yaşandı. 2023 yılı sonunda 4 bin 500 TL olan en düşük emekli kök maaşı, artış sonrası 6715 TL'ye yükseldi.

TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon verisinin yüzde 37.57 olmasının ardından hükümet, ek zam oranını yüzde 5 olarak duyurmuştu. SSK ve Bağ-Kur emeklisi için açıklanan yüzde 42.57 oranındaki toplam zam, milyonlar tarafından büyük bir tepki görürken dün yapılan açıklama ile ek zam oranı yükseltildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yüzde 5 olarak duyurulan ek zam oranının yüzde 11.68'e yükseltildiğini belirterek, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için yeni yılda toplam artış oranının yüzde 49.25'e çekildiğini belirtti.

hazine3.webpEN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Açıklamanın ardından en düşük emekli maaşı konusunda bir adım atılıp atılmayacağı merak konusu olurken, beklenen yanıt bugün ortaya çıktı.

SSK ve Bağ-Kur emeklisine getirilen zam, yalnızca kök maaşlara uygulanacağı için 2023 yılının sonu itibarıyla en düşük kök maaş olan 4 bin 500 liralık aylıklar, otomatik olarak 6715 TL'ye yükselecek. Buna karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve 5510 Sayılı Kanun'un Ek 19. maddesi gereğince belirlenen "minimum aylık" oranının yeni yılda 10 bin liraya yükseltilmesi, kök maaşların değişmesine rağmen fiilen emeklinin eline geçen parada bir değişiklik ya da artış yaşanmayacağı anlamına geliyor.

SEÇİM ÖNCESİ TABAN AYLIĞA ZAM BEKLENİYOR

31 Mart seçimlerine az bir zaman kala, en düşük emekli maaşı alan yaklaşık 8 milyon vatandaşın oyunu almayı planlayan hükümet, Ankara kulislerinde konuşulanlara göre geçtiğimiz yıl izlenen politikaya benzer adımlar atacak.

tarim3.jpgSon olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinden önce katıldığı bir canlı yayında en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarıldığını duyurmuştu.

Bu yıl da benzer bir şekilde mart ayının ilk günlerinde açıklama yapılması ve en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 lira seviyelerine çekileceği tahmin edilmekte.

EK ÖDEMELER NE ZAMAN VERİLECEK?

17-26 Ocak tarihleri arasında SSK ve Bağ-Kur emeklisine yalnızca yüzde 37.57 oranındaki zamlı maaşları ödenirken, geriye kalan yüzde 11.68'lik artışın ilerleyen tarihlerde hesaplara aktarılacağı belirtilmişti.

Bakan Işıkhan, bu hafta TBMM'de görüşmelerinin tamamlanması beklenen yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra bir hafta içerisinde ödemelerin tamamlanacağını belirtti. Takvimde herhangi bir aksaklık olmaması durumunda gelecek hafta itibarıyla emeklilerin ek ödemelerinin tamamlanması bekleniyor.

Etiketler :