Emrah Lafçı Merkez Bankası'nın faiz kararını halktv.com.tr'ye değerlendirdi

Emrah Lafçı Merkez Bankası'nın faiz kararını halktv.com.tr'ye değerlendirdi
Merkez Bankası, yüzde 19 olan politika faiz oranını 1 puan düşürerek yüzde 18'e indirmesi sonrasında Emrah Lafçı halktv.com.tr'den Arda Ormancı'ya konuştu.

Ekonomist Emrah Lafçı kararın "sürpriz" olduğunu ifade ederek, "Aslında, genel olarak, hiç inmemesi bekleniyordu" dedi. Lafçı, kararın sonuç etkisi olarak da dolarda yükseliş ve borsada satış olduğunu belirtti.

'Mantıklı açıklama yapmak mümkün değil'

"Bu indirimin neden gerçekleştiği konusunda mantıklı herhangi bir açıklama yapmak mümkün değil" ifadelerini kullanan Lafçı, enflasyonun yüzde 19,25 olduğu bir yerde faizlerin de bu rakamın üzerinde olması gerektiğini aktardı.

Lafçı, konuşmasının devamında, Merkez Bankası Başkanı'nın da bu yönde bir taahhütte bulunduğunu ve Para Politikası Kurulu Metni'nin son paragrafında bunun yazıldığını hatırlatarak, "O cümleyi oradan çıkartmışlar ve enflasyon yüzde 19,25 iken, 18 olarak faizi belirlediler şu an" dedi.

"Merkez Bankası Başkanı koltuğu için indirime gittiler"

Merkez Bankası'nın verdiği karardan ötürü kredibilite kaybı yaşadığını ve piyasaya verdiği taahhüdü yerine getirmediğini söyleyen Lafçı, MB'nin bu karara açıklama olarak enflasyonun geçici faktörlerden ötürü 19,25 olduğunu, çekirdek enflasyonun daha düşük olduğunu öne sürdüklerini ve buna güvenerek böyle bir karar alındığını anlattı.

Lafçı MB'nin bu açıklamasının bir bahane olduğunu düşündüğünü ve Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanı tarafından baskı altında olduğunu öne sürerken, "Bunun da Merkez Bankası Başkanı'nın koltuğu için risk tecil edeceğinden bir faiz indirimine gittiler" dedi.