Elektrik zamları sanayicileri vurdu: Diyarbakır'da fabrikalar üretimi durdurdu

Elektrik zamları sanayicileri vurdu: Diyarbakır'da fabrikalar üretimi durdurdu
Diyarbakır'da sanayiciler elektriğe yapılan zamlar nedeniyle zor duruma düştüklerini ifade ederken tedbir alınmasını istedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan, son bir yılda elektriğe yapılan yüzde 86’lık zammın sanayicileri zor duruma soktuğunu, acil tedbir alınmaması durumunda fabrikaların kapanma riskinin bulunduğunu açıkladı.

Diyarbakır OSB Başkanı Aziz Odabaşı ise, elektrik faturasını ödeyemeyen 10’dan fazla firmanın üretimi durdurmak zorunda kaldığını söyledi.

T24'ten Veysi Polat'ın haberine göre; DOSİAD Başkanı Abdurrahman Aslan, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binası'nda düzenlediği basın toplantısında sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Son 5 yılda OSB’de ciddi yatırımlar ve üretimler yapıldığını ifade eden Aslan, elektriğe son bir yılda yapılan zamların sanayicileri ciddi anlamda sıkıntıya soktuğunu söyledi. Bir yatırımı yapabilmenin en önemli ayaklarından birinin enerji maliyeti olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti: “Son zamanlarda özellikle elektrik fiyatlarına yapılan zamlar, hem sanayiciyi hem de üretimi olumsuz etkilemiştir.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde, 2018 Haziran ayı elektrik birim fiyatı 0,268 TL. iken, 2019 Haziran ayı elektrik birim fiyatı 0,499 TL. olmuştur. Bir yıl içerisinde yaşanan yüzde 86'lık fiyat artışından etkilenen firmaların bir çoğu üretim kapasitesini düşürmüş, hatta üretimi durdurma aşamasına gelmiştir.

Ekonomik olarak zor bir süreçten geçen ülkemizde biz sanayiciler, bunu tersine çevirmenin arayışı içerisindeyken, yapılan zamlar bizleri daha da zora soktu. Hal böyleyken kentimizde, yatırım yapmak isteyenler, ya kararsız kalıyor ya da bu yatırımlarını erteleme tercihlerini kullanıyor.

Bir süre önce mobilya ve beyaz eşya satışında yüzde 18 olan KDV oranı kaldırılarak, bu sektörde satış yapılması sağlanarak, üreticiye nefes aldırıldı. En azından enerji ve doğal gaz kullanımında sanayiciye bir kolaylık sağlamak için KDV oranı kaldırılarak, yada makul bir seviyeye düşürülmesi, elzem hale gelmiştir. 

Bölgemizde ve kentimizde son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımcılık ruhu çabamız devam ediyor. Bölgeye pozitif bir ayırımcılık yapılarak, bu ruhun daha da güçlendirilmesini talep ediyoruz.”

SANAYİCİLERİN DÖRT TALEBİNİ AÇIKLADI

DOSİAD Başkanı Abdurrahman Aslan, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini, ekonomide çok ciddi daralma ve küçülmenin olduğunu ifade ederek, “Türkiye ekonomisine yön veren Organize Sanayi Bölgeleri daha da sıkıntıda. Üretime baktığımız zaman OSB’ler üretimde ve istihdamı yaratmada belirleyici bir rol oynamaktadır.

Bizler yatırımcı, girişimci, iş dünyası olarak bir yatırıma karar verdiğimiz zaman bunun temel öğeleri var. Bunlar sermaye, ham madde, pazar ve enerjidir. Yatırımın olmazsa olmazlarından biri enerjidir.

Yatırımcı yatırıma karar verdiği zaman enerjinin hesabını iyi yapar. Fakat son zamlar sanayimizin canını yakıyor. Sanayicimize çok ciddi zarar veriyor ve sıkıntıya sokuyor. Defalarca söylememize rağmen EPDK bir duyarlılık göstermedi. Bu konuda hükümete şu taleplerimiz var. Elektrik faturaları makul bir düzeye çekilmelidir. 6. Teşvik bölgesi ruhuna uygun bir şekilde bu oranların bölgenin diğer yatırımlarına paralel elektrik fiyatlarında indirime gidilmesini istiyoruz.

EPDK’nın 1 Nisan 2018’de aldığı bir karar vardı. Kaynak tedarik adı altında bir program devreye koydu. Önceden 3 zamanlı tarife tek zamana dönüştü. Bu durum faturalarda dengesizliklere sebep oldu. Biz tekrar eski tarifeye dönülmesini istiyoruz.”

Odabaşı: 10’dan fazla fabrikamızın enerjisi kesildi
Toplantıya katılan Diyarbakır OSB Başkanı Aziz Odabaşı, bir soru üzerine yüksek gelen elektrik faturasını ödeyemeyen 10’dan fazla fabrikanın enerjisin kesildiğini ve üretimin durduğunu söyledi. Odabaşı, konunun çözümü için Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyelerinin bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşme yapacağını söyledi.

Etiketler :