Elektrik ve doğalgaz faturaları halkı sokağa döktü

AKP Hükûmetinin 2022 yılı ile birlikte uyguladığı zam politikası vatandaşı tam anlamıyla köşeye sıkıştırdı. Elektrik ve doğalgaza uygulanan yüksek zamlar sonrası bu ay faturalarını gören vatandaşlar tepkilerini sokağa çıkarak gösterdi.

Ferit Demir/Tunceli

Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Ağrı Doğubayazıt, Tunceli ve Bingöl’de zamları protesto etmek için çok sayıda vatandaş, bir araya gelerek eylem yaptı.

Öğlen saatlerinde, Doğubeyazıt Çarşı merkezinde bir araya gelen binlerce kişi yürüyüşe geçti. Yüzde 127'lik elektrik zammının ardından yüksek faturalarla zor günler yaşayan Doğubayazıt halkı zamların geri alınması talebiyle elektrik dağıtım şirketi ARAS EPSAŞ binası önünde sloganlar attı.

Daha sonra 6 kişi binaya girerek ARAS EPSAŞ yetkilileri ile bir süre görüşerek zamların geri alınmasını istedi. Ancak şirket yetkilileri böyle bir müdahale haklarının olmadığını ve vatandaşın dilekçe ile şikayet etmesi halinde yasal süreç başlatabileceklerini söyledi.

Bunun üzerine çok sayıda şikâyet dilekçesi elektrik dağıtım şirketi temsilcilerine verildi ve kalabalık daha sonra dağıldı.

Halk TV mikrofonlarına konuşan Doğubeyazıt CHP İlçe Başkanı Sabahattin Kunduracıoğlu, elektrik ve doğalgaz faturalarının bu ay çok aşırı yüksek geldiğini ve halkın artık dayanma gücü olmadığı için sokağa döküldüğünü belirtti.

Kunduracıoğlu şunları söyledi, "Vatandaş zamların altında ezilmiş durumda. Artık kimse elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemiyor. Esnaf perişan durumda evlerde insanlar artık elektrik açmadan karanlıkta oturuyor. Böyle bir zam Türkiye tarihide hiç görülmedi. Halkımızın bu tepkisinin her zaman yanında olacağız

Tunceli’de de elektrik zamları protesto edildi

Emek Partisi (EMEP)Tunceli İl Örgütü, düzenlediği basın açıklamasıyla elektrik ve doğal gaz zamlarını protesto etti, "Zamlar geri alınsın" talebinde bulundular.

Emek Partisi Tunceli il örgütü, faturalara gelen zamlara nedeniyle Tunceli’deki elektrik dağıtım Şirketi olan AKSA Elektrike bağlı Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi (FEDAŞ) binası önünde basın açıklaması yaptı.

firat.jpg

Açıklamaya HDP İl Eş Başkanları Nurşat Yeşil ve İbrahim Kasun ile Tunceli’deki birçok STK temsilcisi de katılarak destek verdi.

‘TÜİK’i bir kez daha buradan kınıyoruz’

Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığına değinen EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, “Kitleler nezdinde bütün güvenirliğini yitirmiş TÜİK, yıllık enflasyon oranını yüzde 48.69 diye açıkladı. Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu ise üç rakamlı açıkladı: Yüzde 114! TÜİK’in aylık yüzde 11 hesapladığı fiyat artışını ise ENAG yüzde 15.5 olarak hesapladı. Rakamlarla oynamakta mahir TÜİK, çarşıdan pazardan, faturalardan habersizmiş gibi davranmaya devam ediyor. Böylece ‘görülmemiş’ denilerek büyük şovlarla ilan edilen 50,5’lik asgari ücret zammı, aralık ve ocak enflasyonu tarafından neredeyse tümüyle sıfırlanmış oldu. Memur ve emeklileri, kamu işçilerini, ilgilendiren TİS zamları da tamamen iki aylık enflasyon tarafından yutulduğu gibi 20-25 puan da içeri girmiş duruma geldi. Saraya bağlılığını ilan etmiş TÜİK’i bir kez daha buradan kınıyoruz” dedi.

‘Krizin yükünü yine halkın üzerine yıkıldı’

Yerli ve yabancı tekellerin rantını ve yüksek karını esas alan enerji politikalarının faturasını emekçi halkın ve ülkenin ağır bir şekilde ödediğine vurgu yapan Tekin "Yeni yıla elektrik faturalarını katlayan zamlarla girdik. Her gelen faturaya ‘bu kadar da olmaz’ diyoruz ancak oluyor. Gördüklerimiz duyduklarımız, dudak uçuklatır cinsten. Bir önceki ayın iki katından fazla gelen faturalar için kendimizce önlemler alıyoruz ancak olmuyor. Ne elektronik ürünlerinin 22:00’dan sonra açılması ne de sürekli lamba kapatmak çözüm. AKP iktidarı yılbaşı gecesi elektriğe, kullanım miktarına göre %52 ile %125 oranında kademeli zam yaparak krizin yükünü yine halkın üzerine yıktı. Tepkiler üzerine aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowata çıkartmış olsalar dahi bu yüksek gelen faturaların düşmesi anlama gelmiyor! Müjde olarak sunulan bu yeni düzenlemede 210 kilovatsaatlik elektrik tüketimi 329 liradan 288 liraya düşecek, 41 TL’lik bir indirim” diye konuştu.

Bİngöl’de yüksek faturalar protesto edildi

Bingöl’de Yüksek elektrik faturalarına karşı Siyasi partiler, STK temsilcileri ve vatandaşlar Dörtyol saat kulesi önünde basın açıklaması yaptı.

Bingöl Deva Partisi İl Başkanı Mikail Kovalar, "Pandemi sürecinden bu yana esnafımızın yaşadığı sıkıntılar ve sorunlar hepimizin malumudur. Pandemi sürecinde bile büyük bir özveri göstererek ahilik geleneği ve ilkelerinden ödün vermeyerek vatandaşlarımızı mağdur etmemeye özen gösterip, vatandaşlarımızın kileri, servisi, tedarikçisi olmaya özen gösterdiklerine hepimiz şahitlik ettik. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir. Bingöl’de hanelere ortalama asgari ücretin yarısı kadar fatura kesildi” şeklinde konuştu.

Tekstil işletmeciliği yapan esnaflardan Osman Günerigök, iş yerine kesilen elektrik faturasının 22 bin 111 lira 75 kuruş olduğunu belirtti.

"Bizim siyasetle bir işimiz olmuyor. Biz sadece ayakta kalmak için çalıştırdığımız elemanların maaşını ödeyip onları işten çıkartmak istemiyoruz. Onun için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir ricamız. Bu çıkan elektrik zamlarının geri alınmasını talep ediyoruz. Tarihte görülmemiş bir zamla karşı karşıyayız. Faturaları ödememiz mümkün değildir" dedi.