Düğünde Takılan Takılar Gelin Tarafına Mı Ait Damat Tarafına Mı?

Düğünde Takılan Takılar Gelin Tarafına Mı Ait Damat Tarafına Mı?
Türkiye'de yıllardır tartışılan konulardan biri de düğünde takılan takıların kime ait oldu. Kimisi damat tarafına ait olduğunu iddia ederken kimisi gelin tarafına; kimisi ise sadece damat ve geline ait olduğunu ileri sürüyor. Ancak bu kez konuya Yargıtay da dahil oldu.

Evlenecek çiftler için en önemli konulardan birisi de düğünde takılan altınlar. Kimi çift takılan takılarla borçlarını kapatmayı planlıyor kimisi de yatırım yapmayı amaçlıyor. Düğünde takılan para ve altınlarla balayına gitmek isteyen ya da giden çiftler de oldukça fazla.

1-2.jpg

Ancak gelin ve damat plan yaparken bir anda hiç beklemedikleri olayla karşılaşabiliyor. Her iki tarafın ailesi de kimi zaman takıların kendisine ait olduğunu ileri sürüyor.

Peki düğünde takılan takılar kime ait?

CNN Türk'e konuşan Avukat Selin Kırhan, Yargıtay'ın kararını anlattı. Yargıtay'ın kararına göre geline takılan takılar gelinin; damada takılan takılar ise damadın olacak.

2-2.jpg

YARGITAY TAKILARLA İLGİLİ NE DEDİ?

Kırhan şunları söyledi:

"Düğünlerde takılan ziynetler artık cinsiyetle sınırlı olmayacak. Eskiden sadece kadınlara ait olduğu düşünülen bir uygulama vardı, ancak Yargıtay son içtihat değişikliğiyle bu durumu güncelledi. Bu değişiklik belki de yeni evli çiftler arasında bir heyecan yaratacak.

3-2.jpg

Yargıtay'ın yeni kararı şu: Geline takılan takılar gelinin malı olacak, damada takılanlar ise damadın malı olacak. Tek belirleyici kriter ise kişisel kullanıma uygun olması. Yani, kadına özgü olan bilezik, küpe, kolye gibi takılar kadına ait olacak. Diğer taraftan, damada takılan para, altın vb. şeyler ise damadın olacak."

4-2.jpg

VİDEOLAR İNCELENECEK

Kırhan, takıların kime takıldığının ise videoların izlenerek karar verileceğini belirtti:

"Özellikle düğün videoları ve fotoğrafları incelenerek bir liste oluşturulur. Bu liste, uzman bir kuyumcu bilirkişi tarafından raporlanır. Bu rapora göre, hangi takının kime ait olduğu belirlenir."