Dolarda son durum

Dolarda son durum
Merkez Bankası'nın faiz indiriminin etkileri devam ederken 10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edileceği tartışması ile birlikte dolar hızla yükselişe geçti. Dün gece 9.85 seviyesini gören dolar sabah saatlerin de 9.74 ile başladı ve piyasaların açılması ile birlikte 9.83 seviyesine çıktı. Büyükelçi geriliminde yapılan karşılıklı açıklamaların ardından dolar 9,58 seviyesine geriledi.

Geçen hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 200 baz puanlık faiz indirimiyle 9.27'den 9.66 TL'ye kadar yükselen Dolar/TL, Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde 9.85 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Haftanın ilk işlem gününe 9.74 ile başlayan dolar 9.83 seviyesine kadar çıktı. Bir süre bu seviyelerde kalan dolar, büyükelçilik geriliminde tarafların açıklamasının ardından 9,58 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yüzde 18'den yüzde 16'ya indirmesiyle, politika faizi yüzde 16.98'lik çekirdek enflasyonun bile altında kaldı.

Faiz indirim kararına kur önce 9.50, ardından ise 9.66 liraya kadar yükseldi. Dolar geçen haftayı 9.60 lira civarında tamamladı. 25 Ekim gününe 9.74 seviyesinde başlayan dolar yönünü yükselişe çevirdi ve 9.77 seviyesine çıktı. Küresel piyasalarda ise yeni haftanın ilk işlem gününde dolardaki düşüş teması öne çıktı. Dolar endeksi yüzde 0,1 düşüş kaydederken, birçok gelişmekte olan ülke para birimi de dolara karşı yükseliş gösterdi.

Geçen hafta neler oldu?

Geçen hafta doların ateşini yükselten iki gelişme yaşanmıştı. 21 Ekim'de Merkez Bankası faiz indirim kararını açıkladı ve bu açıklamadan hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 ülkeden büyükelçinin 'İstenmeyen adam' ilan edileceğini ifade etti.

merkez.jpg

Faiz kararı sonrası dolardan rekor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçtiğimiz perşembe günü politika faizini 200 bas puan indirmesi ile Türk Lirasındaki değer kaybı hızlanmış dolar 9.50 seviyesini aşarak rekor kırmıştı.

erdogan.jpg

Ankara’da görev yapan ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 ülkeden büyükelçinin 18 Ekim’de Osman Kavala’nın serbest bırakılması için yaptığı çağrı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar döviz kuru yükselmesinin ana nedeni olarak görülüyor.

Erdoğan, geçtiğimiz cumartesi günü Eskişehir'de yaptığı açıklamada “Yatıyorlar, kalkıyorlar, Kavala, Kavala… Kavala dediğin, Soros’un Türkiye şubesi. 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı’na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya? Siz burayı ne zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası öyle zannettiğiniz gibi bir kabile devleti değil. Burası anlı şanlı Türkiye. Burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı’na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz.” dedi.

'İstenmeyen kişi' talimatı

“Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. Ne yapması gerektiğini söyledim. ‘Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz’ dedim. Bunlar Türkiye’yi tanıyacaklar. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler.”