Dolar Sahiplerinin Korktuğu Oldu! Merkez Bankası Kararıyla Resmen Yasaklandı

Dolar Sahiplerinin Korktuğu Oldu! Merkez Bankası Kararıyla Resmen Yasaklandı
Dolar kurunda yaşanan krizi önleyebilmek için Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği yazı ile bu hesaplarda yeni yıl için tarihi bir değişikliğe gitti.

Gelişmiş ülkelerde bağımsız kararlar alması beklenen merkez bankalarının aksine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son yıllarda para politikası kararlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz Sebep Enflasyon Sonuç" teorisi ışığında almış ve ekonomi dünyası tarafından kabul edilmeyen bir modelde ısrar ederek Türkiye ekonomisini bir felakete sürüklemişti.

Dünyada faiz artırım trendinin hakim olduğu bir ekonomik ortamda ısrarlı faiz indirimleri ile enflasyonu rekor seviyelere yükselten Merkez Bankası, 28 Mayıs sonrası yapılan kadro değişikliği ile hatalı politikalarından dönmüş gibi görünse de, Türkiye ekonomisinde yaratılan tahribatın giderilmesi için yeni adımlar peş peşe gelmeye devam ediyor.

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA DOLAR TALİMATI

2018 seçimleri sonrası sert bir yükseliş trendine başlayan dolar kuru, 2021 yılının son çeyreğinde önlenemez bir boyuta ulaşmıştı. Gün aşırı yüzde 5 değer kaybeden Türk lirasındaki çöküşü durdurabilmek için Merkez Bankası tarafından Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması hayata geçirilirken, iktisatçılar bu uygulamanın uzun vadede Türk ekonomisine büyük darbe vurabileceğine dikkat çekmişti.

Hayata geçtiği gün itibarıyla dolar/TL paritesinde ani bir düşüş sağlamış olsa da, KKM için ödenen kur farkları Hazine'nin belini bükmüş durumda.

dol2.jpgVergi mükelleflerinin ödemeleri ile doldurulan hazineyi boşaltan sistemden kurtuluş için düğmeye basılırken, 28 Mayıs sonrası göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın direktifleri sonucu KKM'de tasfiye operasyonu resmen başlatılmıştı.

MERKEZ BANKASI O UYGULAMAYI YASAKLADI

21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen uygulamada bulunan toplam para, bugüne kadar TL mevduatı olarak kabul edilirken, Merkez Bankası'nın aldığı karar sonucunda KKM'deki mevduatların bankalar tarafından TL dönüşüm hedeflerinde kullanılması yasaklandı.

KUR FARKI ÖDEMELERİNİN YÜKÜ BANKALARLA PAYLAŞILACAK

Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış sürecinin en önemli ayağını ise bankalar oluşturmakta. Geçtiğimiz aylarda alınan karar ile KKM'nin Hazine'ye getirdiği yükün bir kısmı bankaların üzerine yüklenirken, yeni ekonomi yönetimi bankaları daha fazla fedakarlık yapmaya zorlayacak bir dizi karar almaya devam ediyor.

dol1.jpgBüyük bir buluş olarak lanse edilen KKM, sistemdeki toplam mevduatın dolara endeksli olmasına karşın kamuoyuna "Liralaşma" olarak tanıtılmıştı.

İktisatçılar ısrarlı uyarıları ve söz konusu sistemin 'dolarizasyon' olduğunu belirtmelerine karşın, iktidar cephesi bu söylemlere kulak asmazken, ekonomide yaşanan değişiklikler Merkez Bankası'nı da piyasalar ile aynı noktaya çekti.

Etiketler :