DİSK Genel Başkanı'nın TÜİK isyanı! İşte Asgari Ücret Komisyonu'na sunulmayan veri

DİSK Genel Başkanı'nın TÜİK isyanı! İşte Asgari Ücret Komisyonu'na sunulmayan veri
Asgari ücret görüşmelerinden ortak bir rakam çıkmazken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bugüne kadar asgari ücret belirlenirken kullanılan bekar işçinin yaşam maliyetinin TÜİK tarafından komisyona verilmediğini açıkladı.

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bugün üçüncüsü gerçekleşti. Görüşmelere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcileri katılıyor. Görüşmelerde TÜRK-İŞ asgari ücret için 3900 lira derken TİSK yetkilileri TÜİK verilerinin kendileri için esas olduğunu vurguladı ve bir rakam vermedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'in asgari ücretin belirlenmesindeki en önemli veri olan bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçındığını belirterek 'TÜİK bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklayamaz' dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "TÜİK her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl komisyona sunmaktan vazgeçmiş. Bu durum kabul edilemez" değerlendirmesini yaptı.

Çerkezoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "TÜİK bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklayamaz. Açıkladığı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine göre asgari ücrete ilişkin kararın toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur" düşüncesini dile getirdi.

Çerkezoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Bu bilgi TÜİK tarafından hesaplanması gereken yaşam maliyetidir. TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir? TÜİK’in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasının sebebi 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin ortaya çıkması mıdır? TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 TL’dir. Bu rakamın kasım ve aralık ayında çok daha yüksek olduğu açıktır. TÜİK’in sorumsuzluğu ve sorumluluktan kaçınması kabul edilemez"

DİSK’in asgari ücret talebi 5 bin 200 TL

Yıllık enflasyonun Kasım'da yüzde 21’i aşmasıysa yıllık enflasyonun daha da artacağı açıklayan DİSK, TÜİK'in enflasyonu doğru hesaplamadığı eleştirilerini yöneltti.

Bu noktada DİSK Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısından önce asgari ücret için net 5 bin 200 TL talebini dile getirdi.

Asgari ücretin, işçiyle ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insana yakışır bir yaşam düzeyini sağlayacak şekilde tespit edilmesini istedi. “İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret” vurgusu yaptı.

Asgari ücret şu an ne kadar ve nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Şu an için brüt asgari ücret 3 bin 577 TL. Ancak işçinin bekar ve çocuksuz bir işçinin eline net 2 bin 825 TL geçiyor.