Denizli'de yetiştirildi, dünyanın ambarı oldu: Vücudu koruyor ve 1 tutamı yemeklerde lezzeti coşturuyor!

Denizli'de yetiştirildi, dünyanın ambarı oldu: Vücudu koruyor ve 1 tutamı yemeklerde lezzeti coşturuyor!
Denizli'de yetiştirilen kekik, dünyanın ihtiyacını karşılamaya başladı. Vücuda yararı saymaklar bitmeyen kekiğin, 1 tutamı yemeklerde lezzeti coştururken, birçok hastalığa da iyi geliyor.

Faydaları saymakla bitmeyen, kullanım alanı oldukça geniş olan kekik, aromatik kokusu ile farklı bir hava da katıyor. Dünya'nın kekik üretiminin yüzde 75'i Türkiye'den karşılanıyor. Türkiye'nin kekik üretiminin yüzde 90'ından fazlası ise Denizli'den yapılıyor.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli'nin kekik üretiminde dünyanın lideri olduğunu belirterek, "Kekik ilimiz için önemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizin kekik üretiminin yüzde 90'ından fazlası Denizli'de gerçekleştiriliyor. Denizli, İzmir, Manisa gibi illerimizden önemli değerlerde kekik ihracatı yapılıyor. Ülkemizin yıllık kekik ihracatı 55 milyon dolar seviyesinde. Kekik üretiminde işin mutfağında Denizli'nin lider olduğunu görüyoruz" dedi.

keki1.webp

Memişoğlu, kekiğin aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitki üretiminde de önemli bir ürün olduğunu belirterek, "Kekik aynı zamanda esansı yoğun olan ve tıbbi ürünlerde de kullanılabilen oldukça katma değerli bir ürün. Kekiğin kullanım alanı çok geniş. Dünyanın en ünlü et restoranlarında Denizli kekiğinin kullanıldığını biliyoruz. Bugün itibariyle Türkiye'den 135 farklı ülkeye kekik ihracatı yapılıyor. Dünyanın kekiğinin Denizli'den karşılandığını Avrupa'da, Afrika'da, Orta Doğu'da, Amerika'da ve hatta Uzak Doğu'da ilimizde üretilen kekikler hem sofralarda hem de farklı alanlarda yerini alıyor" diye konuştu.

Denizli'nin kekik üretiminde lider konumda olmasının nedenlerine de değinen Memişoğlu, "Denizli'nin kekik üretiminde lider olmasının en önemli nedeni iklim ve toprak yapısıdır. Denizli'nin iklimi ve toprak yapısı kekiğin yetişmesi için oldukça elverişlidir. Ayrıca Denizli'de kekik üretiminde uzun yıllardır deneyimli üreticiler bulunmaktadır. Bu da Denizli'nin kekik üretiminde lider olmasını sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

kekik2.webp

Memişoğlu, Denizli'nin kekik üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Denizli İhracatçılar Birliği olarak kekik özelinde farklı çalışmalar yapıyoruz. Kekik üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak için çiftçilerimizle birlikte çalışıyoruz. Bu konuda önümüzdeki dönemde kamuoyunu basınımız aracılığıyla bilgilendireceğiz" dedi.

kek4.webp

ÜLKEMİZDE BULUNAN KEKİK ÇEŞİTLERİ

Kekik, Türkiye’den ihraç edilen tıbbi aromatik bitkiler arasında kimyondan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye, dünya genel kekik ihracatında yüzde 70’lik bir paya sahiptir. Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur. En yaygın yetiştirilen kekik türleri aşağıdaki gibidir.

İzmir Kekiği: Halk ağzında yöreden yöreye farklılık göstererek bilyeli kekik, taş kekiği, güve kekiği, peynir kekiği şeklinde de adlandırılmaktadır. İhracatı en çok yapılan ve esas kullanım alanı baharat olan İzmir kekiği, uçucu yağ yapımında ve eczacılıkta da kullanılmaktadır.

İstanbul Kekiği: Halk arasında kara kekik olarak da bilinir. Türkiye’de doğal olarak da yetişmektedir. Baharat ve çay yapımında kullanılmasının yanı sıra bu tür kekiklerden bitki zararlısı böcekleri uzak tutmak için de faydalanılmaktadır.

Toka Kekiği: Dünya’da sadece Isparta’nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan bu kekik türü, yayla kekiği veya Sütçüler kekiği olarak da bilinmektedir. Kekik yağı ve kekik suyu formunda işlenerek ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun üretiminde kullanılan toka kekiği ABD, Avrupa, Hindistan, Kanada ve Japonya’ya ihraç edilmektedir.

Beyaz Kekik: Alanya kekiği olarak da bilinir. Batı ve Güney Anadolu’da kurak yerlerde yetişir. İçerisinde bulunan karvakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi ettiği bilimsel çalışmalarla ispat edilmiştir ve daha çok yağ şeklinde tüketimi gerçekleştirilir.

Dağ Kekiği: Halk arasında Suriye kekiği olarak da bilinir. Adından da anlaşılacağı üzere dağlarda ve kayalık bölgelerde doğal olarak yetişmektedir. Genelde yemeklerde kekik baharatı olarak kullanılmasının yanında demlenerek çay olarak da tüketilir.

Ülkemizde bu kekik çeşitlerine ek olarak Amanoz kekiği, Akdeniz kekiği, tarla kekiği, karabaş kekik, yabani kekik gibi kekik çeşitleri de yetiştirilmektedir.